Els diferents paràmetres d'opinió recollits en l'últim baròmetre del CIS apunten a un creixement del descontentament i la preocupació dels ciutadans respecte els partits i la situació política, que per a gairebé vuit de cada deu espanyols ja és «dolenta» o «molt dolenta» i sense perspectives de millora. «Els polítics, els partits i la política» continuaven al març en el quart lloc de la taula que recull els principals problemes dels ciutadans, però amb un percentatge 2,2 punts més que al mes anterior, fins arribar al 24,4 per cent. A més, tot i que amb un percentatge molt petit, l'entrada en l'estadística de la «falta de Govern» com a problema, que va recollir el 1,4 per cent al febrer, puja en aquesta nova enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fins al 3,1 per cent. L'atur es manté com a principal problema, amb un 77,1 per cent, nou dècimes menys que en l'anterior mostreig, i baixen la corrupció i el frau, que després del repunt de febrer, ara es queden en el 44 per cent. efe/Ddg madrid

Ciutadans afronta la reunió tancada de demà amb el PSOE i Podem amb l'exigència al partit de Pablo Iglesias que doni suport al seu acord amb els socialistes sense modificar ni una coma, ja que, si no és així, s'aixecarà de la taula de negociació. Va ser a primera hora d'ahir quan es va conèixer que serà finalment demà quan es reuniran al Congrés dels equips negociadors de PSOE, Podem i Ciutadans en aquesta primera trobada a tres bandes.

Tot seguit es van succeir els missatges entre dirigents d'aquests partits que demostren les dificultats de l'acord, així com del Govern i del PP advertint dels riscos que un pacte d'aquestes característiques comportaria.

El portaveu de Ciutadans a la cambra baixa, Joan Carles Girauta, va ser l'encarregat d'explicar el plantejament inicial del seu partit. «En aquest moment, la idea és que aquest govern per al qual demanem el suport ha d'estar constituït per membres del PSOE i de Ciutadans», va exposar Girauta, que va opinar que «un govern monocolor del PSOE seria massa feble per tirar endavant» amb les reformes contingudes en el pacte que van subscriure Pedro Sánchez i Albert Rivera.

Per part seva, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va respondre a Ciutadans que «les amenaces, el to maximalista i el radicalisme verbal» no són «el millor» per seure en una taula de negociació, fet pel qual els va convidar a rebaixar el to. «Jo els demanaré que es relaxin una mica i que entenguin que el millor per a Espanya és que s'abstinguin i que facilitin un govern de coalició progressista», va dir Iglesias.

Malgrat el creuament de declaracions, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, es va mostrar convençut que en la reunió de demà es «compartirà una part important del projecte» i que en el camí que inicien «convertiran les incompatibilitats en afinitats».

Per altra banda, Podem va negar haver-se finançat amb diners procedents de Veneçuela i va atribuir aquestes acusacions als que tenen por que a Espanya hi hagi un govern de coalició progressista. Un document signat pel ministre de Finances del govern veneçolà, Rafael Isea, mostra el pagament de més de 7 milions d'euros a la fundació Centre d'Estudis Polítics i Socials (CEPS), origen de Podem, per estendre el moviment bolivarià a Espanya.