La consulta de Podem a les seves bases, que han rebutjat per un 88 per cent el pacte PSOE-Ciutadans, ha certificat les poques opcions d'arribar a algun acord en aquesta última setmana abans de la nova ronda de contactes del Rei amb els partits, mentre s´apunten els uns als altres com a responsables d'unes noves eleccions. Més del 91 per cent dels votants en la consulta de Podem ha dit sí a la proposta de govern progressista i de coalició que defensa la formació liderada per Pablo Iglesias, un mandat «vinculant» que marcarà la posició del partit en els propers dies i que avala la postura del seu líder, que va instar el PSOE a preguntar a les seus bases sobre aquesta oferta.

La resposta dels socialistes no es va fer esperar. El seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, va ser clar en afirmar que la consulta de Podem era per «bloquejar, no per unir», després de mostrar-se convençut que el que no vol «el cent per cent dels seus votants» és que Mariano Rajoy segueixi al capdavant del Govern, i això no se'ls ha preguntat.

Hernando no va amagar el seu pessimisme i al mateix temps que anunciava que el seu partit no dóna la batalla per perduda, que «no es resignarà» ni «llançarà la tovallola», va advertir que ja no és temps d´ofertes ni contraofertes i que «la pilota està a la teulada de Podem».

Una postura molt semblant a l'expressada pel secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, que després de recordar les «cessions» del seu partit, deixava en mans dels socialistes la possibilitat de formar govern.

»Des del nostre punt de vista res essencial ha canviat», va explicar Echenique després de tornar a estendre la mà al PSOE perquè explori la possibilitat de formar un govern «programàticament coherent» i numèricament possible. Si no ho fa, va recordar que serà el PSOE qui aboqui a unes noves eleccions que no desitgen, però a les quals ells no tenen por.

A la consulta de Podem se sumarà la de la seva confluència gallega, A Marea, que els dies 21 i 22 d'abril també plantejarà als seus militants si prefereixen un govern basat en el pacte PSOE-Ciutadans o treballar per aconseguir un govern progressista.

Des de la «certesa» que no hi haurà un acord d'esquerres, el PP manté la intenció que Rajoy truqui Pedro Sánchez, tot i que els populars segueixen esperant un «gest» dels socialistes que propiciï aquesta comunicació.

No obstant això, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va assegurar que el seu partit mantindrà la seva oferta de gran coalició «fins a l'últim minut» perquè no volen eleccions, tot i que tampoc els «tenen por», i que si se celebren comicis el candidat del seu partit seguirà sent Mariano Rajoy.

Les crítiques a «les incapacitats» del Govern en funcions i la «falta de lideratge» de Rajoy van arribar de Ciutadans, el vicesecretari general del qual, José Manuel Villegas, va justificar amb aquestes paraules la campanya que aquest cap de setmana han llançat a les xarxes socials amb l'etiqueta «MarianoRajao». Malgrat això, va assenyalar que Ciutadans sí estaria disposat ara a una reunió del seu líder amb els del PP i del PSOE.