El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha matat avui a almenys 93 persones i ha deixat ferides a 161 en tres atemptats perpetrats en dos barris de majoria xiïta i un altre sunnita a Bagdad, en una de les jornades més sagnants en els últims mesos a l'Iraq.

L'atac més mortífer s'ha produït al districte de majoria xiïta de Ciutat Sadr, on han mort 64 persones i 87 han resultat ferides per l'esclat d'un vehicle carregat d'explosius en les rodalies del mercat A l'Dajel, ha informat a Efe una font policial.

En un comunicat, la filial l'EI a la capital iraquiana, wilayat Bagdad (Província de Bagdad), ha assumit l'autoria de l'atac i ha informat que ha estat portada a terme per un dels seus membres, que s'ha identificat com Abu Suleiman al Ansari.

A més, els jihadistes han augmentat la xifra de víctimes a 70 morts i al voltant d'un centenar de ferits, segons ha informat l'agència de notícies Amaq, lligada a l'organització extremista.

Al Ansari ha aconseguit arribar fins a una gran agrupació de milicians xiïtes de la Multitud Popular, als quals la nota ha qualificat de "renegats".

Per la seva banda, la font policial ha insistit que l'atac ha causat també grans danys materials a la zona, on desenes de botigues han resultat destruïdes i uns quinze vehicles han quedat calcinats.

Les forces de seguretat han encerclat el lloc de l'explosió per facilitar el trasllat dels ferits als hospitals, on alguns d'ells han mort, augmentant considerablement la xifra inicial de víctimes mortals.

Un veí de Ciutat Sadr, que s'ha identificat com Abu Haidar, ha mostrat en declaracions a Efe la seva indignació pel que ha passat.

"No sé què hem fet nosaltres, els pobres, perquè ens ataca el terrorisme. La gent que freqüenta el mercat són els pobres, llavors per què el Govern no ens ofereix protecció? ¿És que la nostra sang no té valor?", S'ha preguntat.

Haidar ha acusat també a "òrgans polítics", que no ha identificat, d'estar darrere d'aquests atemptats "que sempre es perpetren a Ciutat Sadr, a causa de que els seus habitants exigeixen combatre als grans senyors de la corrupció".

Per la seva banda, un altre veí, Abdelhusein Abdul·là ha coincidit amb l'anterior i ha afirmat que "cercles polítics volen confondre les coses i incendiar l'Iraq amb discòrdies. Aquests cercles sectaris i l'EI són dues cares d'una mateixa moneda".

Així mateix, ha assenyalat amb tristesa que ha buscat un amic seu-que aquest matí ha anat al mercat- entre els cadàvers trossejats i restes mutilats escampats en el lloc.

Tres atacs el mateix dia

D'altra banda, un altre atemptat al barri de majoria xiïta d'Al Kazemiya perpetrat pel EI ha causat la mort a almenys 17 persones i ferides a 43.

A més, un tercer atac al districte d'Al Yamea (Al Adl, en la seva denominació antiga) ha provocat 12 morts i 31 ferits.

En un comunicat signat també per wilayat Bagdad i difós en fòrums jihadistes, l'organització ha informat que els atacs han estat duts a terme per dos dels seus membres, als quals ha identificat com Anis al Ansari i Abu Abdelmalek al Ansari.