La presidenta del Parlament balear, Xelo Huertas, va votar amb el PP i en contra de Podem i la resta de l'esquerra en una moció dels populars, i va anunciar que presentarà querelles contra la suspensió de militància per l'expedient disciplinari que li ha obert el seu partit. Va votar en el mateix sentit la diputada de Podem Montse Seijas, també expedientada al costat del dirigent autonòmic Daniel Bachiller, a qui suposadament les dues parlamentàries haurien intentat afavorir en la seva condició de director d'un grup de recerca amenaçant de votar contra els pressupostos autonòmics per al 2017, segons els indicis recollits per iniciar el procés.

La presidenta del Parlament, que va anunciar la seva intenció de mantenir l'escó encara que sigui expulsada de Podem, va advertir abans de l'inici del ple que a partir d'ara votaria «a consciència». Seijas també va avançar que no renunciarà a la seva condició de diputada i que continuarà actuant «com una diputada de Podem», encara que el seu partit intenti deslegitimar-la.

Podem, que té 10 diputats al Parlament balear, va subscriure un acord de governabilitat pel qual dóna suport extern al Govern que conformen el PSOE, amb 15 escons, i els nacionalistes de MÉS, que sumen 9 parlamentaris. Aquesta majoria de 34 diputats d'esquerres en una cambra amb 59 representants quedaria en dubte si es trenca el grup de Podem, encara que ahir només les diputades suspeses de militància es van desmarcar del criteri general del grup.

La presidenta de Balears, Francina Armengol, va confiar que Podem «resolgui la seva situació el més aviat possible i de manera factible per tirar endavant les polítiques necessàries per als ciutadans de les Illes Balears». La líder del PSIB-PSOE va aclarir que no s'immiscuirà en els problemes interns d'altres partits polítics.

El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, va destacar que si cessa en el càrrec la presidenta del Parlament s'han de «revisar els Acords pel Canvi fins on calgui, i no només per aquesta qüestió ni pel repartiment de càrrecs».

El secretari general de Podem Balears, Alberto Jarabo, va recomanar a les dues diputades que se centrin en «defensar-se» davant els indicis d'irregularitats pels quals han estat suspeses de militància i que actuïn amb «prudència». Jarabo no va voler definir-se sobre una possible substitució de Huertas com a presidenta del Parlament fins que es tanqui l'expedient.