Les policies espanyola i marroquina van desarticular una xarxa de narcotraficants en una operació conjunta en què van confiscar 2.575 quilos de cocaïna i van detenir 24 persones, 18 d'elles al Marroc i 6 a Espanya, que comptaven amb un gran desplegament de vaixells per moure la droga per alta mar.

El Ministeri d'Interior va informar en un comunicat d'aquesta operació dirigida contra una organització que va qualificar com «el grup de narcotraficants més actiu que operava a Europa, Àfrica i Sud-amèrica».

Es tracta de la primera operació policial entre els dos països contra el tràfic internacional de cocaïna per via marítima, ja que la droga va ser intervinguda en un pesquer interceptat a 100 milles del Sàhara Occidental.

L'organització, formada per ciutadans marroquins, espanyols i colombians, tenia una gran capacitat econòmica i logística, ja que comptava amb «un enorme desplegament de vaixells» per traslladar la droga per alta mar i de manera simultània per dificultar l'actuació policial.

El ministre d'Interior, que precisament avui viatjarà a Rabat per reunir-se amb el seu homòleg marroquí, va destacar l'excel·lent col·laboració entre els dos països i va assenyalar que la voluntat política, l'eficàcia policial i el reforç de la cooperació internacional són «els pilars per acabar amb les xarxes del crim organitzat».

La investigació va començar a Galícia quan els agents van tenir coneixement del lliurament d'un carregament de cocaïna en ple oceà Atlàntic a un conegut narcotraficant gallec. No obstant això, la seva participació en un judici a l'Audiència Nacional per un altre enviament de cocaïna i la seva posterior condemna a 10 anys de presó van impedir la seva participació en aquesta donació.

Per aquest motiu es va fer càrrec de la transacció una altra organització d'origen colombià però liderada des d'Espanya, el cap de la qual realitzava nombrosos viatges entre Madrid, Bogotà i Veneçuela.

Aquest grup tenia bases tant a Espanya com al Marroc i els seus membres eren ciutadans colombians, espanyols i marroquins que comptaven amb gran capacitat econòmica i logística i usaven tres o quatre embarcacions simultàniament en cada transport de droga per despistar.