La ministra francesa de Defensa, Sylvie Goulard, va demanar al president del país, Emmanuel Macron, en ser investigada en un cas obert contra el seu partit MoDem per utilitzar els seus assistents com a eurodiputada per a missions internes a la formació. El nou Executiu del primer ministre, Edouard Philippe, ha de ser anunciat abans d'avui a la nit després de dimitir formalment dilluns, un cop celebrades les eleccions legislatives. Amb l'anunci de Goulard, ja són almenys dos els ministres que no continuaran en el gabinet, després que dilluns es conegués que el titular de Cohesió Territorial, Richard Ferrand, investigat per un cas de suposat nepotisme, també l'abandonarà per dirigir el grup parlamentari del partit de Macron a la cambra baixa.

«En la hipòtesi que la investigació preliminar contra el MoDem conduís a verificar les condicions d'ocupació dels meus assistents al Parlament Europeu, desitjo estar en condicions de demostrar lliurement la meva bona fe i tota la feina que he realitzat allà», va explicar Goulard. La ministra dels Exèrcits (la nova designació del seu departament sota la Presidència Macron) va considerar així mateix que «la missió de defensa imposa una exigència particular».

«L'honor dels nostres exèrcits, el dels homes i dones que hi serveixen, no podria barrejar-se amb polèmiques amb les quals no té res a veure», va insistir Goulard per justificar la seva decisió.

La Fiscalia de París va obrir una investigació preliminar el passat 9 de juny al partit centrista MoDem, aliat de Macron, per sospites d'abús de confiança i ocultació en usar assistents parlamentaris europeus per treballar al partit i no a l'Eurocambra. El MoDem està liderat per l'actual ministre de Justícia, François Bayrou, fet pel qual partits de l'oposició com Els Republicans van demanar la seva dimissió perquè no es destorbi la investigació. Per aquest mateix tipus de sospita, està sota investigació l'ultradretà Front Nacional (FN) de l'eurodiputada i antiga candidata presidencial Marine Le Pen.

Per part seva, Ferrand, que acaba de ser reelegit diputat per Bretanya (nord-oest de França), està sota investigació de la Fiscalia per sospites de nepotisme per un cas immobiliari de 2011 en el qual la seva dona podria haver resultat beneficiada.

Nous escorcolls

Per altra banda, la policia francesa va escorcollar les seus de l'empresa Havas i de l'organisme Business France en el marc de la investigació per suposat favoritisme oberta sobre una vetllada en la qual Macron es va reunir amb empresaris francesos a Las Vegas quan era ministre d'Economia.

La investigació no implica directament l'actual cap d'Estat i va ser llançada després de les disfuncions detectades per la Inspecció General de Finances en les condicions d'organització d'aquest acte, que va ser batejat amb el nom de French Tech Night. Els agents de l'Oficina Anticorrupció s'encarreguen de les indagacions.