A quatre dies de la data prevista per a la celebració del 25è aniversari i últim Còctel Rambo a Llafranc -el dissabte 23 d'agost-, el seu creador i organitzador, Carles Bisbe, segueix lluitant per dur a terme el seu espectacle, malgrat que la Generalitat de Catalunya el va desautoritzar ahir definitivament.

La polèmica va començar fa sis dies, quan la Direcció General d'Ordenació del Territori va notificar oficialment a l'Ajuntament de Palafrugell que la festa no es podria celebrar al·legant tres motius: que és un acte privat i per tant no es considera oportú que es faci en un espai públic (la platja); que en les edicions anteriors es va sobrepassar el nombre de participants i es van crear situacions de perill i que no es controla el consum d'alcohol en menors d'edat.

Des de llavors, el propietari de l'Hotel Llafranc, Carles Bisbe, ha recorregut la decisió del Govern català i ha mantingut diverses reunions amb el consistori per intentar trobar una alternativa a aquesta situació. "Al principi, l'Ajuntament em va proposar fer un petit espectacle simbòlic al passeig de Llafranc, però avui [ahir pel lector] m'han comunicat que al final tampoc podrà ser", va explicar Bisbe, tot afegint que "volia muntar un escenari on preparar-hi el còctel i fer alguna actuació amb les ballarines per calmar els ànims de la gent".

I és que la prohibició de la Generalitat ha causat una gran indignació entre els participants habituals al xou i alguns dels habitants de localitat baixempordanesa, per als qui aquesta festa és una tradició pel poble i suposa una bona promoció econòmica. Per això, un grup d'usuaris ha iniciat una recollida de firmes a la pàgina web Change.org en contra de la prohibició del Còctel. De moment, ja porten recollides gairebé la meitat de les 500 signatures que esperen aconseguir abans de dissabte. També en aquesta pàgina, es poden llegir comentaris de suport a Carles Bisbe o queixes contra el Govern català: "Tots tenim dret cívicament a organitzar actes públics, no només els mítings polítics poden ocupar l'espai públic" exposa Josep Ros, mentre Ana Romero es pregunta si "pararan també les botiguetes dels nens al Canadell?". També a la xarxa social Facebook, usuaris d'arreu de l'Estat seguien confirmant ahir la seva assistència a l'acte tot i la desautorització existent. Davant d'aquesta situació, el Rambo de Llafranc -alter ego de Carles Bisbe- adverteix que dissabte a la nit veu a venir "una massacre", ja que tem que moltes persones vagin igualment a Llafranc per mostrar el seu suport a l'acte i celebrar una festa alternativa. "La Generalitat no és conscient de la guerra en la qual s'ha posat", afegeix Bisbe, contundent. En aquest sentit, el Rambo va criticar que el govern permeti practicar botellons cada cap de setmana a les platges catalanes sense prendre mesures al respecte i "es dediqui a prohibir festes que són una tradició i que mai ha donat cap gran problema". De moment, aquest hoteler diu que ja ha perdut més de 20.000 euros a causa de la prohibició, ja que ha hagut de tornar les inversions fetes pels espònsors, les pagues i senyals dels productes i materials que s'havien d'utilitzar i tot el lloguer fet per l'helicòpter amb el qual en Rambo havia d'arribar a la platja.

Proposta pel pròxim any

D'altra banda, segons el regidor de Promoció Turística i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Palafrugell, Albert Gómez, la proposta de fer una celebració simbòlica al passeig al final s'ha retirat perquè aquesta àrea es troba dins la zona marítima i, per tant, queda afectada per la prohibició. "El que hem proposat és intentar celebrar el 25è aniversari el pròxim estiu, un cop superades totes les qüestions que ha al·legat el govern català", indica Gómez, que afegeix que l'Ajuntament també desitja que "el còctel pugui gaudir del final que li toca".

Respecte a trobar espais alternatius per a la festa de cara al 23 d'agost, el regidor explica que Llafranc no disposa de zones adequades per poder oferir les garanties de seguretat pertinents en un acte d'aquests tipus. De moment, doncs, el Còctel Rambo segueix sense un final alternatiu.