L'empresari de cinemes i teatres Pere Balañá Forts, propietari de la Monumental i els cinemes i teatres Balañá, va morir ahir a la matinada als 93 anys d'edat a Barcelona, segons van informar fonts del grup. El funeral tindrà lloc demà dijous a les 10.15 hores al Tanatori de les Corts (Barcelona), mentre que la vetlla tindrà lloc avui a partir de les 9 del matí al Tanatori de Sant Gervasi.

El grup Balañá està integrat per les sales Arenas Multicines, Aribau Multicines, Aribau Club 2, Balmes Multicines, Bosque Multicines, Glòries Multicines, Gran Sarrià Multicines i Palau Balañá Multicines. Quant a teatres, el grup té el Coliseum, el Tívoli, el Club Capitol-Sala Pepe Rubianes i el Club Capitol 2.

El 1943, Pere Balañá Espinós va obrir el primer cinema de la companyia, l'Avenida de la Luz de Barcelona, sota el carrer Pelai, al qual han seguit tres generacions; entre ells, la del seu fill Pere Balañá Forts. Balañá va ser pioner en el concepte de cinemes multisales a Catalunya.

El grup es manté avui com un dels principals gestors de l'espectacle a la capital catalana. Quant a les places de toros, Balañá va arribar a tenir 4 places de toros a Espanya, que havia heretat del seu pare.

Una «gran visió» de l'espectacle

L'actor i director teatral Mario Gas ha destacat «la gran visió del món de l'espectacle» de Pere Balañá. Gas, que havia tractat en nombroses ocasions amb els Balañá per diversos projectes professionals, va reivindicar ahir l'empresari com una «persona ineludible del món de l'empresariat artístic». «Em sap molt de greu», va expressar Gas. «Des d'aquí faig costat a la seva família», va concloure.