Qui guanyarà el derbi? Ara mateix és impossible respondre amb certesa i convenciment una pregunta com aquesta. El futbol és un esport imprevisible i les alternatives es multipliquen quan s´enfronten dos clubs tocats per la proximitat. És el cas de Llagostera i Girona. Dissabte, posaran a prova els seus estats de forma a l´estadi Palamós-Costa Brava sense un favorit sobre el paper. Les ratxes són diferents per a un i altre equip, però això queda de banda en un derbi. Si algun dels dos té un cert avantatge, com a mínim d´entrada, aquest és el conjunt que dirigeix Pablo Machín. No només perquè està alguns esglaons per damunt a la classificació de Segona A. Sinó perquè, a dia d´avui, compta amb unes millors estadístiques que no pas els seus veïns. En la majoria de dades acumulades un cop disputades 26 jornades del campionat de Lliga, són els blanc-i-vermells els que presenten uns números un pèl millors que els blaugranes. Serà suficient això perquè la balança caigui a favor dels de Montilivi?

Només cal fer una ullada a la classificació de Segona A per adonar-se que les coses li rutllen més al Girona que no pas al Llagostera. Els de Machín disten d´aquell equip que va tutejar-se amb els grans la temporada passada; són catorzens amb 34 punts i tenen el descens 8 punts per sota, mentre que el play-off està a 6. No és per llençar coets, però pitjor els van les coses als d´Oriol Alsina: ocupen el lloc 21 de la taula, acumulen 21 punts en 26 partits i tenen la permanència 6 punts a sobre, quan encara queden 16 jornades perquè el campionat abaixi el teló. Vist així, 7 posicions i 13 punts separen els dos conjunts del Gironès. Res, però, que hagi de ser a priori determinant aquest dissabte.

El Llagostera juga a casa i és aquí on més fort s´ha mostrat fins ara. És el 12è millor local de tota la categoria i davant el seu públic ha aconseguit 20 punts. En aquest apartat supera el Girona, que ha arreplegat 18 punts a Montilivi, el sisè pitjor local. Les coses canvien quan a tots dos equip els toca exercir de visitant. Els de Machín aquí se´n surten prou bé. Lluny de Girona han aconseguit 16 punts. Molt pitjor són els guarismes dels llagosterencs, que s´han guanyat a pols ser considerats com el pitjor visitant de Segona A: només 1 punt de 42 possibles i cap victòria a domicili.

Una qüestió de punteria

El gol no és el millor aliat del Llagostera. L´està acompanyant ben poc en aquest viatge i d´això se´n ressenteix l´equip blaugrana. S´ha convertit en el segon conjunt de la Lliga que menys cops ha vist porteria (22) i només supera el cuer Bilbao Athletic (14) en aquest apartat. Els seus màxims anotadors són David Querol i Jesús Imaz, que amb prou feines sumen 4 gols cadascun. L´estadística la millora, encara que tampoc de manera exagerada, el Girona: és el catorzè en aquest rànquing, acumula 28 gols i els seus pitxitxis són Jaime Mata i Jairo Morillas, amb 6 gols cada davanter.

Part de culpa d´això en té el fet que els blanc-i-vermells xuten molt més a porta que no pas els blaugranes. Les dades, en aquest aspecte, són ben clares. El Girona acumula 264 xuts i és el quart equip de tota la categoria que més ho prova, amb una mitjana de 10 ocasions per partit. A més, compta amb Jaime Mata entre els seus homes; el madrileny és l´onzè futbolista de tot el campionat que més xuta (45). Ben lluny queda el Llagostera en aquest apartat. Acumula 191 xuts i és el segon pitjor equip, només per sobre del Tenerife (184). Per trobar el jugador que més ho prova hem de baixar fins a la 38a posició, on hi ha Jesús Imaz. El lleidatà acumula 28 xuts.

Moltes peces i molt repartides

Ha passat més d´una volta del campionat i Oriol Alsina s´ha fet un fart d´utilitzar futbolistes. Fins ara, li ha donat l´oportunitat a 30 jugadors, cosa que significa la xifra més alta dels 22 equips de la categoria. En una llista dels jugadors més utilitzats de la Lliga, cal baixar força per trobar el blaugrana que més minuts acumula. Es tracta de Jordi Masó, amb 1.893 minuts repartits en 22 partits. També René és un dels porters titulars de Segona A amb menys protagonisme; cal recordar que el gadità va estar ­gai­rebé dos mesos lesionat a la primera volta. Acumula 1.710 minuts. El Girona és una altra història. No pel número de jugadors utilitzats (amb 26, és també un dels equips que més peces ha fet servir), sinó perquè compta amb algun dels futbolistes amb més participació de tot el torneig. Sense anar més lluny, Kiko Olivas és el defensa amb més minuts de la Lliga (2.326), mentre que el porter Isaac Becerra ho ha jugat tot fins ara (2.340).

Un equip passador

El Girona xuta més i millor que no pas el Llagostera. I no només això; també passa més la pilota, encara que queda un xic lluny d´altres equips de la Lliga en aquest aspecte. Els blanc-i-vermells acumulen 9.795 passades en 26 jornades i són l´onzè millor equip. A més, Pablo Machín té a les seves ordres al tercer millor passador de la Lliga: Àlex Granell comptabilitza 1.171 passades, només superat per Fernando Seoane (Lugo, amb 1.206) i Jon Erice (Oviedo, 1.372). Els registres dels blaugranes són força inferiors. Amb 8.204, són l´equip de Segona A que menys passades ha executat. Just per sobre té l´Alabès, un conjunt capaç de fer 500 passades més. A títol individual, cal baixar bastant en el rànquing per trobar el primer llagosterenc. És Pitu Comadevall l´home amb més passades a les seves botes de tot el vestidor. En suma 724 i és el 90è del campionat.

Ratxes oposades

Els números en termes genèrics, a vegades, no diuen massa res. Saber com encaren un partit un i altre equip molts cops depèn de quin és l´estat de forma amb què arriben a la cita i aquí el Girona també sembla anar un pas endavant. Precisament, els de Machín es troben ara mateix en el seu millor estat de forma. Encadenen 6 jornades sense caure derrotats i dels 8 partits d´aquest 2016 només n´han perdut un. En total, comptabilitzen 12 punts dels últims 18 en joc i 15 des de començament d´any. Força pitjor es presentarà al derbi el Llagostera, que només ha guanyat un dels últims 12 partits oficials (entre Lliga i Copa del Rei). A la competició domèstica, la ratxa és força minsa, amb 4 punts dels 24 possibles que hi ha hagut en joc aquest any 2016.