Els amos de gossos perillosos hauran de censar-los abans de l'1 d'octubre vinent. La nova ordenança d'animals entrarà en vigor el 18 d'agost després que ja hagi estat publicada al Butlletí Oficial de la Província (BOP). Durant un mes i mig, la regidoria de Medi Ambient demana que dels animals de companyia i potencialment perillosos que a l'entrada en vigència d'aquesta ordenanc?a no estiguin inscrits en el registre censal municipal ni disposin de llicència municipal específica hauran de formalitzar-ne la inscripció i tramitar la llicència.

L'ordenança preveu aquesta mesura per evitar els abandonaments al carrer dels animals. Altres disposicions són que les caques de gos s'han de recollir i llençar dins un contenidor. Està prohibit llençar-les a les escombraries normals. La llei també prohibeix rentar els animals al carrer.

A més, també es regula amb detall com s'han de portar aquests tipus d'animals potencialment perillosos. El responsable haurà de portar sempre "la llicència de la tinença o conducció de gossos potencialment perillosos". L'Ajuntament obligarà a partir del 18 d'agost a portar-los "lligats i amb un collar amb una cadena o corretja no extensible de menys de 2 metres que no ocasioni lesions a l'animal, el corresponent morrió homologat i adequat a la seva raça o qualsevol altra mesura imposada per les autoritats competents". També s'adverteix que "els menors d'edat no poden portar-los". També adverteix que per garantir la seguretat dels altres vianants no "es pot portar més d'un animal potencialment perillós per persona; així mateix han de portar la corresponent llicència administrativa de tinença o conducció".

Una proposta del tripartit

En el ple del mes de juliol el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, va rebre el suport dels tres partits de govern. No obstant això, CiU va votar-hi en contra i el PP s'hi va abstenir. El regidor de CiU Xavier Ribera i la portaveu del PP, Concepció Veray, van explicar que veien la normativa massa intervencionista (perquè regula fins i tot com els propietaris cuiden els seus animals dins de casa seva), amb massa prohibicions, i que tenia massa afany recaptatori. Segons Veray, l'Ajuntament té pressa per recaptar diners, quan considera que l'ordenança hauria de servir per fomentar el "civisme i la convivència".

No obstant això, el PP considera que s'ha estat massa tou amb el tema dels gossos perillosos. El PP volia que les sancions que apareixen amb multes dins d'una forquilla (per exemple de 1.000 a 3.000 euros), quedessin concretades sempre en la màxima quantia quan es tractés d'expedients a gossos perillosos.

Entre els exemples, hi ha tenir gossos de les races especificades com a perilloses sense la llicència necessària. L'equip de govern mantindrà la sanció en 2.000 euros, mentre que el PP reclamava que fossin 3.000 euros de multa per al propietari.

Pel que fa a passejar el gos perillós sense morrió o sense cadena, té una sanció de 600 euros. El PP volia la màxima sanció d'aquesta tipologia, que seria 1.500 euros. A més a més, vendre's un gos a una persona sense llicència es manté en 2.000 euros i el PP volia que fossin 3.000 euros.