La regidoria de Serveis Socials de Girona va confirmar ahir que ja fa dies que treballa per buscar una solució al captaire que va amençar amb una navalla el mossèn de l'església de Santa Susanna del Mercadal. El tinent d'alcalde de l'àrea, Joan Olóriz (ICV), va explicar que "el pidolaire està localitzat des de fa mesos però es nega a rebre un tractament per als problemes d'adicció que té". En aquest sentit, l'Ajuntament de Girona ha confirmat que ha portat el cas davant la fiscalia per intentar buscar una solució perquè l'home pugui rebre un tractament de desintoxicació "o bé a la presó, o bé mitjançant els serveis socials". En aquest sentit, s'estan coordinant tant els serveis socials com la policia local.

Diari de Girona va tenir accés a una denúncia de la parròquia de Santa Susanna del Mercadal que es queixava reiteradament dels robatoris d'un captaire. Els diferents responsables del temple han observat que "aquesta persona entra a l'església quan vol i quan pot furta tot el que troba". Segons els denunciants, el pidolaire ha arribat a robar els moneders dels lampadaris- objecte on s'ubiquen les espelmes d'adoració a les verges i als sants-, que també han quedat malmesos". Segons la denúncia que es va presentar a la policia local a principis d'estiu, els danys que havia provocat el captaire superaven els mil euros i el valor dels objectes sostrets superava els 560 euros.

Les amenaces i agressions sempre s'han produït quan el captaire ha estat enxampat fent malbé algun objecte del temple. Quan l'han vist que malmetia algun objecte o el furtava, lluny de fer cas a les queixes dels capellans, s'hi encarava. Segons la denúncia, el captaire va arribar a donar un cop de puny a una familiar del mossèn del Mercadal. Aquest fet ja va ser denunciat davant la policia i l'home ha estat identificat diverses vegades. El captaire també impedeix en ocasions l'accés dels fidels al temple en deixar el seu gos a la zona més accessible.

A més, els responsables del temple admeten que esperaven que la situació se solucionés amistosament, però no descarten altres mesures. En aquest sentit, els reponsables de l'església del barri del Mercadal van demanar que la policia intervingués i van exigir una ordre de no-apropament perquè els feligresos puguin anar tranquils al temple.

La intervenció municipal

L'Ajuntament ja ha contactat diverses vegades amb el pidolaire a través dels tècnics dels serveis socials per evitar que continuï provocant problemes. "Des de fa tres mesos, el problema s'ha agreujat perquè no vol rebre cap tipus d'ajuda", assegura el regidor Joan Olóriz.

Segons el mateix responsable municipal, no s'han detectat més casos de captaires violents, encara que de l'últim escrit del full parroquial de l'església de Sant Feliu es podia entendre que hi ha més temples i capellans afectats".

Tot i reconèixer el problema, Olóriz va advertir que "no es pot generalitzar sobre la gent que viu al carrer perquè no tots són violents". El regidor de Serveis Socials va advertir que "no desitjo que les persones es mirin els pidolaires malament perquè n'hi ha alguns que només hi són pocs mesos i surten amb rapidesa i amb ajuda".

No obstant això, els Serveis Socials de Girona demanen que els ciutadans "no donin caritat" si no que remetin els captaires a les institucions com el centre d'acolliment La Sopa o als serveis de Càritas. "És una recomanació també extensiva als capellans", va advertir Olóriz.