En els vuit anys que fa que és al capdavant del govern Girona ha crescut força en nombre d'habitants. Els serveis han crescut proporcionalment?

Sí que ha crescut molt. Però les proporcions són difícils de determinar. Crec que el model de ciutat que havíem anat construint des dels anys vuitanta ha estat molt vàlid i molt sòlid. I sobre aquest tipus de model d'atenció a les persones, s'ha pogut crear serveis quan ha estat necessari i ampliar equipaments de tot tipus. I hem anat desplegant el Pla General aprovat el 2002. Aquells compromisos amb la població traduïts amb accions de serveis educatius, socials i culturals amb els seus equipaments han tingut una continuïtat perquè hi havia unes bases molt sòlides. Aquests vuit anys s'han afrontat amb il·lusió i essent conscients dels canvis que pot produir una població més gran.

Quantes inauguracions pot haver fet en tots aquest anys?

Quan fas balanç, et sorprens de la quantitat d'accions que s'han fet. Així a raig i que recordi primer la piscina de Can Gibert del Pla. L'any següent el centre cívic del Pont Major i la seva biblioteca i les noves sales del Museu d'història dels Jueus. L'any 2005 vam inaugurar l'escola bressol de Sant Narcís i la del Pont Major. El 2006 hi ha la inauguració de l'Estació- Espai Jove, el pavelló del Pont Major, l'Auditori-Palau de Congressos, el nou arxiu administratiu, la gespa artificial de tres camps de futbol, el centre jove de Salut o les obres del Teatre Municipal. Més endavant l'escola bressol Garbí, la plaça Picasso i la sala de la Sardana. Fa dos anys el Centre Cívic el Ter i la seva biblioteca o la primera exposició del Bòlit. L'any passat la plaça Domènec Fita o l'escultura Contra l'Invasor al Jardí de la Infància. També s'han fet els projectes del pla de Barris i hem refet carrers com la Rutlla i s'han obert molts centres educatius. Miro enrere i veig una actuació molt àmplia i seguint un programa pactat amb les altres forces de govern.

L'actual portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olóriz, indicava fa unes setmanes que el model del tripartit estava caducat. Veu viable un tercer tripartit a Girona?

No sé quin pot ser el seu model. Jo sempre he estat partidària de governar amb forces polítiques d'una línia ideològica semblant. Reivindico la ideologia. I això ara no es diu gaire. La societat, és tan complexa que ens despistem, però crec que encara hi ha ideologies. De progrés, d'esquerres, catalanistes... Crec en això. I si hi ha uns resultats electorals i no en fas prou per governar en solitari, sempre aniré a buscar com a companys de viatge les forces més properes o que pensen en una transformació social d'una determinada manera. Jo sí que tinc clar que si s'ha de reeditar un altre govern amb algú, aniré a buscar les forces properes. Altres fórmules no m'interessen.

Ha tingut la temptació de retirar les responsabilitats a algun regidor al llarg dels vuit anys?

No. Hi ha hagut algun fet puntual que crec que s'havia de fer un toc d'alerta. I un cop resolt, crec que funcionem bé i el Pla de Mandat s'està fent. Amb tres forces sempre hi ha coses que potser no acaben d'agradar. Governar amb tres forces vol dir més debat intern. És normal.

Admet que la sentència del xalet Tarrús ha produït desgast?

No. A l'oposició li agrada fer-ne bandera d'aquestes coses. Va ser un cas especial que venia de molt enrere. Em sap greu que la mateixa família propietària es posés tan dura i que no els interessés la preservació. I es va complicar. Jo volia tallar-ho i arribar a un acord. Vaig cridar la família i vaig fer-los la proposta i ens vam entendre. Tindrem la part important del xalet preservat i una edificiabilitat que no desentonarà. I aquesta és una bona solució. Una acció de govern de gran responsabilitat.

És necessari que un dels pavellons que la ciutat necessita hagi de ser a la Devesa?

És un molt bon lloc. És un gran parc. Hi ha un pla d'usos que ens ha de servir per potenciar la Devesa. I a dins del Parc hi ha una zona esportiva històrica. La immensa majoria del món de l'esport també ho creu. Però és un món callat. Respecto qui pensi que no. No hem de talar no sé quants arbres centenaris. No n'hi ha. Només n'hem de talar quatre o cinc dels més petits de tots. I no hi ha gaires llocs a la ciutat on pugui fer-se un pavelló. I a la zona central no n'hi ha. És una bona manera d'ampliar la zona esportiva que ara estem modernitzant.

Ara hi ha més estacionaments soterrats, però es mantenen les queixes perquè costa aparcar...

Hem fet aparcaments soterrats a la plaça Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, a Emili Grahit, al Santa Caterina... En una ciutat tothom diu que falten aparcaments perquè cada cop hi ha més cotxes. I vull esmentar com a acció de govern potent i amb l'ajuda de la Generalitat, la posada en marxa del Consorci del Transport Públic. Això ha permès ampliar línies, augmentar les freqüències i impulsar moltes targetes per tenir viatges gratuïts o amb grans descomptes. I també ha millorat molta la freqüència entre els pobles de l'àrea urbana. I molta gent ara deixa el cotxe i agafa el bus.

Com veu el rebuig de l'Associació de Veïns a les zones blaves de Sant Narcís?

Es va parlar amb veïns i comerciants. Ara s'està mirant com funciona. Passat un temps, es farà un balanç i s'anirà parlant si convenen, si n'hi ha d'haver de verdes... En parlarem sempre que sigui civiltzadament. Les fem per millorar la situació. No per anar a fotre.

En un futur no gaire llunyà hi ha diversos equipaments per construir: arxiu, biblioteca provincial, centre d'art contemporani... La crisi n'impedirà algun?

Les coses de vegades van més lentes del que es vol. La nova bilioteca ja té el projecte fet. Aviat sortirà a licitació. Depèn del Ministeri. I també l'arxiu. I per al centre d'art contemporani, tenim el protocol firmat amb la Generalitat i al Pla de Mandat ho tenim per l'últim any. Però falten més acords amb la Generalitat per a la construcció. Les sales de la Rambla i la Mercè van ser l'embrió. Els continguts ja els tenim i l'edifici ha d'arribar. I crec que serà a partir del 2011.

Més futur. Voldria ser l'alcaldessa de l'arribada del TAV l'any 2012 o el 2013?

Si seré alcaldessa o no ho dedicidirà qui ho hagi de decidir. En el proper mandat, hauria de passar el tren d'alta velocitat. I això no vol dir que tot estarà fet. L'estació no estarà feta. A Girona tenim de futur un projectàs que suposarà una gran transformació per a la ciutat.Per això hem de fer el pla ferroviari i un conveni amb el Ministeri per deixar les coses clares. I encara ha de venir el projecte del tren convencional, que serà una altra etapa.

En un ple va insinuar que seria la candidata del PSC i que tindria debats electorals amb el portaveu de CiU.

Els mitjans sou imaginatius. CiU demanava un informe de presidència mensual i jo els vaig dir que els plens tenen una altra funció. I sí que vaig dir que aquell debat ja el tindríem en un moment electoral, en una campanya.

I hi serà en la campanya?

Si em vols preguntar si seré la candidata del PSC, no t'ho diré perquè no hi ha decisió i perquè no ho decideixo jo personalment. No hi ha candidatures municipals enlloc. Encara no hi ha les llistes ni al Parlament. Els partits fan les feines quan toca.

Com veu que el PSC faci enquestes per buscar el millor candidat?

No sé si les fa el PSC o CiU... Qui fa les enquestes no diu per a qui les fa.

Amb les respostes que m'ha anat donant, la veig amb il·lusió per seguir amb la tasca en el futur...

Il·lusions en tinc sempre. És la meva ciutat. Per A o per B em vaig ficar en el món municipal l'any 1991 i em va semblar una bona manera treballar per la ciutat durant quatre anys i... mira, ja som al 2010. Les il·lusions i projectes hi són.

Hi ha la sensació que malgrat els esforços, la ciutat està bruta...

Sempre m'agrada que estigui més neta. Hi ha moments que en llocs determinats no està prou neta, però estem molt a sobre de l'empresa. Cada cop som més habitants i hem de col·laborar tots. Qui surti a passejar el gos sap que ha de portar una bossa a sobre. I les escombraries s'han de llançar quan toca i a dins dels contenidors. L'empresa ho ha de fer bé perquè cobra per fer-ho, però això no vol dir que els altres no col·laborem.

També hi ha sensació d'increment d'inseguretat...

Girona no és insegura. En moments de crisi també hi ha més possibilitats de furts i robatoris. Estadísticament ens mantenim. Treballem intensament i no hi ha coses exagerades. I els darrers anys hem anat augmentant la plantilla. Aquest any hi haurà sis agents més.

Si Interior deixa Girona sense comissaria, hi ha el risc que augmenti més la sensació?

Girona ha de tenir i tindrà comissaria.

Tindrà?

Si algú té seny, serà així. Totes les forces polítiques de Girona hi estem d'acord. No m'agrada el tracte que aquesta conselleria ha tingut amb Girona. Se'm va plantejar la necessitat de fer una nova seu. Vaig oferir els terrenys dels Bombers, que se'n van a Fornells. I van dir que preferien Salt. I jo amb Salt no m'hi enfrontaré. Fa temps que ho demanen i que la necessiten. La meva opinió és que Salt ha de tenir una bona comissaria i Girona ha de tenir una comissaria del tipus ABP. I el que obriran al Santa Caterina no ho és. M'ho han venut així però no ho és. He vist el plànol i no ho és. Si el comandament va a Salt cap problema, però Girona ha de tenir comissaria. Li ho vaig plantejar al conseller i em va dir que al setembre em diria alguna cosa. I no tingut cap resposta. I això em sap greu. En les grans infraestructures, fent-ho bé, sempre hi ha acords. Vam trobar una solució per a l'Audiència Provincial, per exemple.