Uns 4.000 veïns de 45 comunitats de propietaris de Salt tenen ara connexió a la xarxa d'aigua potable. En total, la mesura beneficia a 911 pisos. Aquests habitatges s'abastien fins ara de pous i, en el marc del Pla de Barris Salt-70, se'ls ha connectat a la xarxa, amb una inversió d'un milió d'euros.

La meitat de l'actuació ha anat a càrrec de la companyia. De la resta, la meitat ha anat a càrrec dels residents beneficiaris i l'altra del Pla de Barris, que finançaven l'Ajuntament i la Generalitat. Tot i això, els veïns d'onze comunitats que encerclen la plaça de l'Amistat s'han estalviat pagar, però a canvi han cedit a l'Ajuntament el pati interior privat dels seus habitatges, que ara passa a mans privades.

Aquest projecte s'ha portat a terme des de l'any 2007 al sector centre i plaça Catalunya. En aquesta zona, les comunitats no disposaven de connexió d'aigua potable i s'abastien a través de pous. Les característiques de la capa freàtica de Salt, on hi ha un gran volum d'aigua, va provocar que, en el moment que es van construir aquests edificis, s'optés per fer pous i no connectar-los a la xarxa d'aigua potable. Amb el temps, però, la qualitat de l'aigua ha anat minvant, segons va recordar ahir el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Boada, i en ocasions hi havia excés de nitrats.

Inicialment, s'hi van apuntar només deu comunitats. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, va destacar però que els mediadors van intervenir per tal de convèncer els reacis a connectar-se a la xarxa explicant-los els beneficis: l'aigua del pou no té tanta qualitat i no és més barata (s'han de fer controls i cal manteniment).

Ara queden per connetar a la xarxa uns 700 habitatges (unes 70 comunitats de veïns), segons va indicar el director-gerent de la companyia d'aigües, Narcís Piferrer. Són d'habitatges tant del centre com de la Maçana i del Barri Vell. L'alcaldessa va explicar que es presentaran al contracte-programa de la Generalitat que serveix com a continuació del Pla de Barris i que pot aportar quatre milions d'inversions al municipi. Amb aquests dies, Pineda va indicar que es podria seguir amb la tasca de connectar comunitats de veïns a la xaraxa d'aigua potable.

La màxima autoritat local va explicar que la morositat d'alguns propietaris de pisos ha provocat que en ocasions que tot el bloc s'hagi quedat sense aigua. Alguns residents no pagaven la llum, la comuntat no se'n podia fer càrrec i la companyia elèctrica tallava la llum de tot l'edifici. Això afectava també al motor dels pous. Ara, si un veí segueix sense pagar la llum, no repercutirà en què la resta pugui quedar-se sense aigua.