Els síndics van reclamar ahir més suport dels ajuntaments en una trobada celebrada a Girona. El president del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals (Fòrum SD), Josep Escartín, va fer una crida per tal que els consistoris promocionin i deixin treballar amb llibertat i sense impediments els representants d'aquesta insitució. L'Associació de Síndics i Síndiques Locals de Catalunya es va reunir a Girona per presentar el recull d'informes corresponents a les actuacions de l'any 2009. Van assistir-hi una vintena de síndics, a més d'alcaldes, regidors, el subdelegat del govern de l'Estat, Francesc Francisco-Busquets i el president de la Diputació, Enric Vilert.

"Cal felicitar els ajuntaments valents i que deixen fer la seva feina als síndics i als defensors", va explicar Josep Escartín, que va lamentar que en alguns llocs existeix aquesta figura però pràcticament han de fer de "florero". El president del Fòrum va recordar que els ajuntaments són els que "han de donar eines als síndics" i que aquests "han de donar-ho tot" ja que "també tenim la culpa si no fem la feina com cal".

Ni Lloret, ni Blanes ni Olot

Josep Escartín va apuntar que hi ha indrets on hi ha cert "recel" en la creació i foment d'aquesta institució. Va lamentar que ciutats gironines amb força població com Lloret de Mar, Blanes o Olot no tinguin aquesta figura, que al seu parer és "una bona eina per defensar els drets dels ciutadans".

Actualment a les comarques gironines només hi ha set municipis amb un defensor de la ciutadania. Es tracta de Girona, Figueres, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, l'Escala i Sant Jordi Desvalls. Antigament també n'hi havia a Ripoll. Segons Escartín, va plegar en considerar que no li arribaven casos. En aquest punt, va ser molt crític: "Assegut en una oficina i prou no et vindrà ningú. S'ha de sortir i trepitjar el carrer. Un síndic tancat al despatx no tindrà casos".

Els set síndics existents a la demarcació abracen el 30 per cent de la població. És la segona província amb més implantació d'aquest defensor de la ciutadania, només ?Barcelona en té més. En l'àmbit global de Catalunya, el 54% de ?ciutadans té un defensor o síndic local.

Respecte a la tasca feta durant el 2009 i resumida en un informe presentat ahir en la jornada a Girona, destaca que els defensors municipals catalans van atendre 6.045 consultes que van suposar l'obertura de més de 2.800 expedients (queixes admeses a tràmit). A més, es van obrir 53 actuacions d'ofici. Josep Escartín va dir que la tendència és a la baixa i que quan es faci el resum de l'any 2010 segurament hi haurà ?menys atencions per "la crisi".

La majoria de queixes de l'informe feien referència a temes relacionats amb la circulació (19%) i els serveis socials (10%). També n'hi havia moltes relacionades amb urbanisme i disciplina (9%), medi ambient (9%), via pública (7%), tributs (7%), habitatge (7%) i seguretat ciutadana (6%).