Totes les organitzacions s'engeguen amb l'objectiu posat en les finalitats més nobles, però, totes, absolutament totes, acaben bàsicament defensant la pròpia organització.

La democràcia, aquesta democràcia, ens està sortint caríssima. Aquest país no es pot permetre pagar tants drets autonòmics, federals, diputacionals, locals, comarcals o estatals sense fer fallida. Tenim guàrdies municipals, mossos d'esquadra, guàrdies civils i policies. Tenim subdelegat del Govern, president del consell comarcal, president de la diputació, delegat del Govern de la Generalitat i alcalde. Tenim diputats i senadors amunt i avall cap a Madrid; diputats cap a Barcelona; regidors i consellers; i diputats cap a Girona. Tenim l'Ajuntament i els seus funcionaris; la diputació i els seus funcionaris; el consell comarcal i els seus funcionaris; la delegació de la Generalitat i els seus funcionaris; la subdelegació del Govern i els seus funcionaris. Tenim cinc pressupostos, cinc entitats recaptatòries, cinc administracions.

Si després de tot això el poble se sentís representat i defensat en els seus drets, davant la llei o als jutjats, diríem: "Que cara que surt la democràcia aquesta, però la gent està contenta!". Però, no. Ningú no n'està content. La majoria coincideix a dir que l'administració és una trava, un impediment, la mosca collonera del desenvolupament.

La democràcia fa temps que ha deixat, no ja de servir, sinó directament d'interessar-se pel poble. A Girona es dóna una situació tan precària que hipoteca qualsevol recuperació: dos de cada 10 ciutadans són a l'atur i la meitat dels gironins que treballen cobra menys de 1.000 euros al més. Tot i tenir una de les rendes per càpita més altes, el conjunt de la província té els salaris per sota de la mitjana de l'Estat. Curiosament i lamentablement, paguem més cars els aliments, els serveis, els pisos i els representants polítics (però no tenim ni N-II, ni Trueta nou...); paguem poc als joves i menys a les dones que als homes per la mateixa feina... On és el progrés de tants anys de democràcia? La democràcia ha deixat d'interessar-se pel poble; fa temps que només pensa a defensar-se a si mateixa.