El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha detectat un increment molt destacat de persones que es queixen de les administracions en temes relacionats amb serveis socials al llarg del 2011. Tot i que encara està elaborant la memòria dels últims dotze mesos, Llorente va apuntar ahir que molt probablement es doblaran els casos en relació amb l'any 2010. Aleshores, les queixes en temes socials eren aproximadament del nou per cent respecte de les reclamacions totals i l'any 2011, Llorente calcula que la proporció ja s'enfilarà fins al 20 o al 25% i així sense tenir en compte casos que han derivat automàticament al síndic de greuges de Catalunya en no tenir ell competències.

A més, les problemàtiques són cada cop més greus i la situació no és exclusiva de Girona sinó de tot Catalunya. És gent que s'ha quedat sense feina, sense pis, que dorm en caixer o al cotxe perquè han estat desnonats o que ja no rep ajuts socials. Precisament, el vicepresident del Fòrum de Síndics i Defensors de Catalunya, Frederic Prieto, va indicar que el repunt més important es va produir arran dels problemes per cobrar la renda mínima (el Pirmi) que van tenir molts ciutadans.

Prieto va ser a Girona durant l'acte de presentació del Recull d'Informes dels Síndics i Defensors de Catalunya que ha elaborat el Fòrum per recollir les actuacions de l'any 2010. El Fòrum, presidit per Glòria Valeri, agrupa els 43 defensors i síndics existents en territori català i que representa el 54 % de la població catalana.

En total, segons va explicar Frederic Prieto, es van fer unes 14.500 actuacions arreu de Catalunya, durant l'any 2010. D'aquestes 11.679 van ser consultes i assessoraments i 2.990 van ser tramitacions de queixes. Del conjunt de recomanacions emeses un 60% van ser acceptades totalment pels Ajuntaments i l'11% parcialment. Aquell any, destacaven les queixes de trànsit i mobilitat (15% del total), urbanisme (11%), fiscalitat (10%) i serveis socials (9%). Aquest darrer àmbit però ja serà probablement la temàtica més destacada del Recull d'informes que facin els síndics de l'any 2011. Prieto, que és síndic de Cornellà de Llobregat, va explicar que al seu municipi el casos socials l'any passat ja suposaven aproximadament un 35%.

Promoure la figura del síndic

A la presentació també hi van assistir el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Tots dos van destacar la tasca dels defensors i els síndics i van assegurar que se'ls ha de dotar de més eines perquè puguin seguir fent aquesta feina i millorar-la en favor de la ciutadania. També van fer una crida per promoure aquesta figura a les poblacions on no n'hi ha.