Ha passat poc més d'un any des de l'entrada en vigor de la llei antitabac -que prohibeix fumar en qualsevol local tancat- i s'ha disparat el nombre de bars que han hagut de col·locar estufes a les terrasses, per no perdre a l'hivern els clients més enganxats al tabac.

En concret, segons les últimes dades de l'Ajuntament de Girona, a data del 3 de gener de 2011 -quan ja funcionava la nova norma sanitària- hi havia 22 estufes distribuïdes en un total de 9 bars de la ciutat. En canvi, aquest mes de gener el consistori té registrats una setantena d'estufes -tant elèctriques com de butà- en un total de 31 locals gironins. Això suposa triplicar el nombre de bars que han col·locat estufes a les terrasses en un any i un increment del 250 per cent en aparells que intenten proporcionar una mica d'escalfor als clients -la majoria fumadors- que volen resistir el fred de l'hivern.

Ara fa un any la reglamentació per a la col·locació d'estufes era poc precisa i va comportar les queixes de molts locals i va obligar el llavors equip de govern socialista a intentar posar ordre. En concret, el setembe de l'any 2010, l'Ajuntament i l'Associació d'Hosteleria van arribar a un acord pel qual es permetien estufes elèctriques enganxades sota els para-sols de les terrasses, sempre que s'indiqués com s'endollaven i que es comprovés que els cables i les connexions no perjudicaven el pas ni la integritat dels vianants. També es permetien les estufes de propà, que es passaven a cobrar al mateix preu que un establiment paga quan té taules i cadires.

Fins al dia d'avui l'Ajuntament no ha hagut de sancionar cap local per incomplir la normativa -tampoc pel tipus d'aparell que s'utilitza, que també ha d'estar regulat segons condicions de seguretat- però cada cop són més els bars que estan demanant col·locar aquests aparells i, de fet, el consistori ja té més peticions pendents.