Girona ha fet un pas endavant per situar-se com a "referent tecnològic" amb el desplegament de fibra òptica a 100 Mbs (megues), que permetrà a la ciutat dotar-se de la tecnologia en connectivitat de banda ampla fixa més avançada del món. Telefónica ja ha començat a desplegar la fibra òptica i preveu que a principis de 2013 es puguin fer les primeres contrac?tacions. Al setembre del mateix any acabarà la primera fase, que donarà servei al 75% de les llars i polígons industrials mentre que el 25% restant estarà connectat el 2014. En total, 50.000 llars es podran beneficiar de la tecnologia.

En termes pràctics, es passarà dels actuals 10 megues que permet la banda ampla als 100 megues de la fibra òptica. El president de Telefónica España, Luis Miguel Gilpérez, i el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, van explicar ahir que els treballs per desplegar la fibra ja han començat aquest mes i a principis de 2013 les primeres llars ja podran demanar les primeres contractacions. No serà però fins al setembre de 2013 quan finalitzi la primera fase, que aglutinarà a 75% dels habitatges de la ciutat i polígons industrials, i la resta el 2014.

Segons l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la primera fase incorporarà els barris que històricament han tingut més problemes de connexió, com Montilivi o Barri Vell, mentre que Sant Narcís i Santa Eugènia, dos dels barris més poblats, s'hauran d'esperar fins al 2014 per tenir fibra òptica.

Faura va reconèixer la persistència de Puigdemont per aconseguir que Girona sigui, a dia d'avui, la segona ciutat de Catalunya a disposar d'aquesta tecnologia així com també que "l'atractiu de la ciutat hi ha tingut un paper clau". A més, el director general va destacar els avantatges que tindran per als ciutadans, les administracions i empreses, que guanyaran en competitivitat, productivitat i, a la vegada, convertirà Girona en un pol d'atracció en innovació per les facilitats que tindrà la xarxa per millorar "l'eficiència" i el "treball diari" de ciutadans i empresaris.

Puigdemont, que amb aquest desplegament compleix amb un dels objectius del pla de govern, va comparar aquesta inversió amb el projecte de soterrament del tren convencional pel que fa als "canvis socials" que comportarà i que situaran Girona a l'"avantguarda" de les ciutats tecnològicament més avançades del món i un "node dins de l'euroregió", va assegurar.

Les obres de desplegament, a més, no obligaran a perforar els carrers de la ciutat, segons va destacar Faura, ja que la part troncal de la infraestructura "ja la tenim instal·lada", més enllà de "petites rases en voreres durant un curt període de temps, poques hores". El director general també va posar en relleu que les obres permetran crear uns 60 nous llocs de treball a Girona, que se sumaran als 230 que Telefónica ja té a la ciutat.

A banda de Girona, segons Faura, Quart també entarà en el desplegament, mentre que altres poblacions com Salt, Celrà o Sarrià en disposaran en les successives etapes més enllà del 2014.

El pla de Telefónica preveu que la meitat dels tres milions de llars de Catalunya puguin accedir a aquesta tecnologia a finals de 2013, un dels objectius de l'Agenda Digital Europea, que preveu que el 50% de les llars estiguin connectades a xarxes d'accés a Internet amb velocitat de 100 Mbs l'any 2020. Girona assolirà l'objectiu el 2014 al 100% de les llars.