L esperança ha de vèncer la por" proclamava Luiz Inácio Lula da Silva el 2002, quan semblava impossible que l'esquerra de base pogués guanyar les eleccions al Brasil i canviar les polítiques neoliberals. Aquesta és la mateixa idea amb què treballa la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, que volen canviar el sistema perquè "el dret a l'habitatge es faci efectiu de veritat", com va reivindicar ahir la seva portaveu, Marta Afuera. Ho va fer des de l'hort que estan construint al solar situat al costat de l'edifici de Salt que la plataforma va ocupar divendres al vespre. De fet, ahir, en paraules de la mateixa Afuera, es tractava de "consolidar l'ocupació" i començar a organitzar-se, vigilant en tot moment que no hi hagués una intervenció policial.

El dia va començar ben d'hora al número 91 del carrer Doctor Castany de Salt. Els membres de la PAH es van llevar cap a les vuit del matí i després d'esmorzar reunits van començar a treballar la terra del solar del davant. Van ser hores de remoure el terreny i plantar ja algunes verdures: patates, mongetes, ceba, enciam, escarola, cols i faves. I tot, amb un sentiment d'estar fent història. I és que els paral·lelismes amb el Brasil no acaben amb la idea de voler lluitar contra "l'impossible", sinó que la manera com ahir s'estava treballant la terra transportava als assentaments ocupats pel Moviment dels Sense Terra del país llatinoamericà, que lluiten perquè es reparteixi la terra. De fet, Afuera reconeixia que es tracta d'un referent per la plataforma.

Però tornant a Salt, la nit havia estat dura, ja que després d'haver consolidat l'ocupació els membres de la PAH van estar fent guàrdies per si arribava la policia. "Hem dormit molt poc", reconeixia Afuera. I després de dinar van fer alguns tallers de cuina i música i van continuar els treballs.

A mitja tarda pintaven de blanc un mural que hi ha al solar, perquè s'hi puguin fer dibuixos més endavant. I el dia es tancava amb el visionat d'un documental: La estrategia del Caracol (Colòmbia).

Durant tot el dia, el bloc de pisos i el solar va tenir un constant degoteig de visitants que volien conèixer l'experiència de primera mà. Fins i tot alguns veïns es van acostar per donar més planters per al futur hort. També hi van anar representants polítics de diferents indrets de les comarques gironines, especialment d'ICV-EUiA, que volien fer acte de presència.

I al solar, ja gairebé convertit en hort, s'hi respirava optimisme i il·lusió. "Emocionalment això és molt fort", reconeixia Ramon Mateu, un membre de la plataforma, a qui la policia va trencar una cama l'any passat a Salt en una càrrega. Mateu considera que l'ocupació era la culminació d'un "somni" que tanca una primera etapa de la PAH. De fet, el sentiment d'aquest activista era el mateix que respiraven tots. "L'objectiu és pressionar les administracions i les entitats bancàries perquè el dret a l'habitatge sigui una realitat", reivindicava Afuera.

Fins ahir, doncs, els activistes ja havien ocupat dos dels deu pisos que hi ha a l'edifici. Tot i que la seva intenció és arribar a emplenar, amb les famílies que no tenen casa i membres de la PAH de Girona, tot el bloc. "Estarem alerta i no tenim por, el banc encara no ha presentat denúncia i hem rebut el suport de molts sindicats, grups, associacions i partits polítics. No ens mouran d'aquí", va assegurar la portaveu de la PAH de Girona. Encara es desconeix quantes famílies i com es dividiran tots els pisos ocupats. No obstant això, des de la PAH de Girona no descarten ocupar altres immobles de les comarques gironines.

Afuera va anunciar que si aconsegueixen consolidar l'ocupació, ja tenen moltes activitats preparades, com per exemple una trobada per a totes les PAH de Catalunya o una botifarrada popular d'aquí un parell de setmanes. De moment, demà tocarà seguir treballant la terra i "una dieta de documentals".