Poeta, alcalde de Salt, professor de català, activista cultural, diputat, senador... És difícil glossar en poques paraules els 90 anys que ahir complia Salvador Sunyer, però una bona colla d'amics i autoritats van coincidir en descriure'l com una persona compromesa amb la llengua i el país, afable i íntegra. I és que Sunyer no va bufar sol les espelmes, sinó que ho va fer acompanyat de la seva dona, Carme Bover, tota la família i desenes de persones que van omplir el Teatre de Salt per donar el tret de sortida a l'Any Sunyer. Durant els propers 12 mesos, les escoles de la vila i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) faran diverses activitats per treballar la figura del també fill predilecte i cronista oficial de la vila.

L'acte va estar farcit de música, que va anar a càrrec de les nétes de Sunyer, i emotivitat. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, el va descriure com un home de "fidelitats fondes", tot destacant el seu compromís amb Catalunya, la seva llengua i la religió. Per això, el va considerar tot un exemple de cara al futur més immediat: "Si en Sunyer ha estat al peu del canó des de l'any 1963 i ha defensat Catalunya en situacions molt difícils, nosaltres també hem de ser capaços de fer-ho,", va indicar. Una visió molt similar va mostrar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell: "Gent com Sunyer ha marcat el camí perquè la nostra llengua i cultura estiguin on són", va afirmar. L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, el va definir com "una insígnia" dels ideals compartits per molts catalans: la cultura, la llengua i el país.

Miquel Berga, que va ser regidor de Cultura quan Sunyer era alcalde, va destacar que "n'ha vist de tots colors, i ho ha aguantat amb serena dignitat, un caràcter diligent i tenaç, potser tossut però sempre amb humor". Segons va indicar, va haver-hi dues màximes que van marcar la seva actuació al capdavant del consistori: buscar sempre el consens i no estirar mai més el braç que la màniga.

Però a més de la seva implicació política, els interessos de Sunyer han estat sempre polièdrics. Així, l'escriptor Antoni Puigverd va fer un repàs a la seva obra poètica, tot destacant que es tracta d'unes poesies plenes de musicalitat, mots populars i impregnades dels valors del propi autor.

Per la seva banda, mossèn Joan Riu va recordar la seva tasca amb La Pastera, una entitat dedicada al teatre, la poesia i la música en català, on també es feien classes, conferències i festivals de música. "Tu, Salvador, vas ser l'ànima i el director espiritual d'aquella moguda inoblidable i irrepetible", va indicar.

L'exdelegat de Cultura a Girona, Joan Domènech, va ser l'encarregat de posar en valor la seva tasca com a professor de català, tot recordant l'agraïment dels seus alumnes i definint-lo com una persona "íntegra, afable, plena de sensibilitat i humanitat". L'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, no va poder assistir a l'acte però va enviar un text definint Sunyer com "la dignitat elevada a la màxima categoria".

Finalment, l'homenatjat, després dels agraïments de rigor, va instar els presents a seguir el seu rastre: "S'acosta una nova ofensiva contra la nostra llengua, però sortosament també s'acosta l'hora de votar, de dir a plena veu qui som i com ho volem", va afirmar.