Els metges forenses van concloure ahir que Alexis Vergara ?Angulo no presentava cap lesió de defensa i "va quedar KO d'entrada" pel cop o els cops que li van propinar a la cara fins a acabar ofegant-se en la seva pròpia sang la matinada del 24 de febrer de 2012, a l'exterior de la discoteca Caribbean. Els metges van explicar al tribunal de la secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona que no poden assegurar el nombre de cops que va rebre la víctima i deixen oberta la possibilitat a que fos tan sols un únic cop propinat amb "moltíssima força" o diversos cops de puny. L'única cosa que podien assegurar amb certesa és que al difunt se li van trencar els ossos centrals de la cara i van quedar només subjectes per la musculatura facial, cosa que li va provocar un abundant sagnat que va acabar aspirant fins a l'asfixia quan va caure inconscient al terra.

Els perits van descartar que els blaus que la víctima presentava al pit es deguessin a violentes patades en concloure que tenien la forma típica de les planxes de reanimació emprades en aturades cardíaques. De manera que les lesions solament se centren en la cara i queda descartat que fossin provocades a força de puntades de peu ja que la víctima no presentava marques de sabatilles en el rostre.

Els doctors de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona que van elaborar l'autòpsia del cadàver conclouen que a la víctima li van "trencar la cara", literalment. "Pot ser un sol cop donat amb molta força i la mà molt gran però no podem descartar que hi hagués més d'un cop", van exposar.

Si s'hagués produït un sol cop hauria sigut amb "moltíssima força" i "molta energia" propinat amb una mà molt gran. Atenent a aquesta puntualització, el president de la sala va demanar al principal acusat, Lucjan Jan Niesyn, que s'aixequés i mostrés les seves mans als metges forenses perquè valoressin si el tamany d'aquestes era suficientment gran. Tenint en compte que l'home arriba als dos metres i pesa uns 120 quilos van indicar que, efectivament, gaudeix d'unes mans d'una magnitud considerable.

Les declaracions dels perits van ser complementades amb les d'un metge aportat per la defensa que indicava com "un cop únic a la zona central de la cara és compatible" amb les lesions que presentava la víctima i el resultat mortal. Ho explicava indicant que la víctima havia begut alcohol, cosa que li va disminuir la consciència facilitant que quedés noquejat pel cop i acabés aspirant la seva pròpia sang.

Les defenses -Benet Salellas i Sergio Noguero- van portar part del seu interrogatori al terreny dels primers auxilis aconseguint que els perits indiquessin que si s'hagués col·locat la víctima en la posició lateral de seguretat o incorporant-la amb el cap inclinat endavant s'hauria facilitat que la sang sortís de la boca i no passés a la tràquea.

Les lesions dels acusats

Les lesions dels tres processats -Lucjan Jan Niesyn, Andrei Miahita Tanasa i Endre Szilard Nagy- també van ser objecte de les pericials mèdiques. Tot i que no presentaven la mateixa gravetat que la de la víctima, els forenses tampoc van poder concloure que se les haguessin produït mentre pegaven el difunt i un amic seu deixant oberta la possibilitat que les rascades dels artells de les mans poguessin ser degudes als cops o al fet d' haver caigut a terra.

Està previst que avui es realitzin els informes finals i es conclogui el judici a l'espera de sentència. En les seves conclusions prèvies, el fiscal Enrique Barata sol·licitava 21 anys i 10 mesos de presó per a Jan Niesyn per un delicte d'assassinat i un delicte de lesions; 17 anys de presó per a Miahita Tanasa per un delicte d'homicidi i un de lesions, i 3 anys de presó per Szilard Nagy per un delicte de lesions. Inicialment, l'asucació particular -Joan Pere Zapata- i l'acusació popular -Joaquim Boadas en nom de la Fecasarm- van adherir-se a la petició del fiscal però ahir van anunciar que, després de practicada la prova, rebaixaran les peticions de pena i descartaran l'assassinat.