"S'acorda decretar la presó provisional comunicada i sense fiança de Dave Verbist, per aquesta causa, per un delicte d'homicidi dolós". D'aquesta manera el jutge instructor, Juan Mora, que investiga la mort i esquarterament de la gironina Montse Méndez Muciente va decretar ahir que l'homicida confès romangui empresonat per aquesta causa a l'espera de judici.

Actualment, Verbist ja es troba en una situació de presó provisional però ho està en relació a la presumpta violació i assassinat d'una turista danesa a Madrid, estrangulada i cremada a l'habitació de l'apartament que tenia llogat, el 13 de juny de 2014. En ser detigut per la Policia Nacional per aquest fet, l'acusat també va confessar haver mort accidentalment i esquarterat Méndez Muciente i va senyalar els llocs on va llençar les despulles -no s'han pogut recuperar en la seva totalitat-.

La família de la víctima, representada pel lletrat Benet Salellas, va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona que dictés una resolució de presó provisional per a Verbist en relació a aquest cas perquè només s'havia adoptat aquesta mesura respecte de l'homicidi de Madrid.

Els fonaments

El jutge ha fonamentat la resolució en base a la declaració de Verbist i el seu company de pis, Doramas Sánchez, les restes trobades a Fornells, Sant Julià de Rami i Sant Gregori i els informes dels forenses confirmant que corresponien a Méndez Muciente. "El dubte és determinar si l'homicidi és dolós o imprudent", exposa el jutge en la seva resolució.

L'homicida confés assegura que va matar la dona accidentalment durant un joc sexual en el que ella li hauria demanat que l'asfixiés amb una corda. Per al jutge, la versió resulta "difícil de creure" perquè Verbist hauria d'haver reaccionat en veure la dona patint, el seu company de pis va admetre que l'acusat li va confessar haver "matat", en el matalàs i havia una taca de sang, i després va esquarterar la víctima per fer desaparèixer les restes.

El jutge també ha estimat el risc de fuga per decretar la presó provisional donada la gran mobilitat demostrada per Verbist i l'absència d'estabilitat professional o patrimonial. A això li suma el risc de reiteració delictiva tenint en compte que a Madrid té dues causes pendents amb la justícia: la violació i mort de la turista danesa i un altre assumpte relacionat amb un intent de violació.