Mig miler de persones s'han aplegat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça del Vi de Girona per donar suport als encausats per la celebració del 9-N. En la convocatòria ha participat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CDC), que ha destacat que l'Estat ha fet tot el possible per impedir el dret a decidir. L'acte, que ha durat poc més de 20 minuts ha comptat amb la presència d'una ampla representació de polítics gironins: des del recentment escollit diputat Lluís Llach fins l'exconsellera Marina Geli, així com l'exregidora Pia Bosch o el regidor i diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas o la portaveu d'ERC a Girona, Maria Mercè Roca. També ha assistit el president de la Diputació de Girona, Pere Vila (CDC).

Òmnium, l'ANC Girona i l'Associació de Municipis per la Independència han estat les entitats encarregades de convocar la manifestació de la capital gironina, que ha començat a 2/4 de 8 i que ha estat presidida per un l'alcalde i president de l'AMI, Carles Puigdemont, i una urna per recordar la consulta del 9 de novembre, tant sols unes hores després que Rigau i Ortega hagin comparegut davant del TSJC en qualitat d'imputades. Mas, per la seva banda, ho farà dijous.

Crits d'independència, aplaudiments i l'himne dels Segadors han servit per "mostrar l'escalf" de la ciutat cap "als querellats i imputats per fer un exercici de democràcia". L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha llegit el manifest conjunt que s'ha sentit arreu del país. Puigdemont ha criticat que la sala de govern del TSJC acusi els manifestants d'intentar influir en la justícia. "El que nosaltres fem és expressar un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia", ha afirmat.

Més de 500 persones carregades amb estelades, paperetes de votacions amb el 'Sí/Sí' i cartells on s'hi podia llegir 'Les urnes no s'imputen' han atès la crida de l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i l'ACM i s'han concentrat a dos quarts de vuit del vespre davant l'Ajuntament de Girona per donar suport al president del Govern, Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega, tots tres imputats per la convocatòria del procés participatiu del 9-N.

La convocatòria, simultània davant els ajuntaments del país, s'ha fet el mateix dia que Ortega i Rigau han comparegut al TSJC a declarar com a imputades. D'aquí dos dies serà el president Artur Mas qui haurà de respondre davant l'alt tribunal català.

"Aquestes tres imputacions són un nou exemple de l'actitud antidemocràtica de l'Estat per frenar en va el procés polític que viu el país", ha assegurat David Martí, membre d'Òmnium Cultural a Girona. "Avui i el dia 15 hem de deixar clar que 'Tots som 9-N' i que Catalunya ha pres el camí decisiu cap a la independència", ha ressaltat.

L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat de llegir el manifest conjunt, consensuat per les entitats convocants. "Denunciem per antidemocràtiques les querelles contra els tres encausats pel TSJC per la consulta del 9-N", ha dit Puigdemont. I hi ha afegit: "Tots els intents per exercir el dret a decidir, que és inherent a la sobirania catalana, no han estat possibles per l'oposició del govern de l'Estat, que mai ha proposat cap alternativa i ho ha judicialitzat tot".

"Denunciem aquesta judicialització i ens mostrem coresponsables amb la convocatòria del 9-N, feta des de criteris democràtics i cívics", conclou el manifest.

A primera fila de la concentració, mentre Puigdemont llegia el manifest, se l'escoltaven representants polítics de la ciutat i de la demarcació entre els quals el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, els números 1 i 2 de JxSí per Girona, Lluís Llach i Anna Caula, amb altres membres de la candidatura, regidors de l'equip de govern, de la CUP i directors territorials.

Escalf i llibertat d'expressió

L'alcalde de Girona i president de l'AMI ha criticat les manifestacions via nota de premsa de la sala de govern del TSJC que acusava polítics d'intentar influir en les decisions judicials recolzant concentracions. "Ells no han de témer res, en tot cas, els únics que han hagut de donar explicacions per polititzar els tribunals ha estat el govern espanyol", ha afirmat Puigdemont.

Per a Puigdemont, les concentracions ciutadanes davant les imputacions del 9-N no són més que "l'expressió d'un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia, el dret a expressar-se". "I fer-ho pacíficament, com nosaltres, el que fa és precisament reforçar la democràcia i no pas afeblir-la", ha conclòs.

A d'altres localitats de comarques gironines s'han repetit les concentracions sota el lema de «Tots som 9N». A Palafrugell, els convocants xifren en 400 les persones que s'han unit sota la pluja per protestar contra les imputacions.

Al Port de la Selva, la pluja tampoc ha impedit que uns quants valents es concentressin davant el consistori.

Unes 500 persones s'han reunit a Olot al Firalet per tal de donar Suport a Artur Mas, Joana Ortega i Joana OrtegaIrene Rigau. Els manifestants han escoltat un manifest que ha estat llegit a parts per Núria Torres (presidenta d'Òmnium), per Albert Bantí (coordinador de l'ANC a la Garrotxa), i per l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU) qui ha obert i tancat l'acte. La lectura ha fet incís en donar suport a l'olotí, Joan Cañada, qui ha de declarar el 19 d'octubre. Acabades les lectures, els assistents han cantat els segadors i al final han cridat per la independència. Foto: Xavier Valeri

Més de 200 persones s'han reunit aquest vespre a la plaça Major de Banyoles per solidaritzar-se amb Artur Mas, Joana Ortega i molt especialment amb Irene Rigau -nascuda a la capital del Pla de l'Estany- per la seva imputació pel 9-N. Després de llegir el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, s'ha cantat de forma improvisada Els Segadors. L'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer (CiU), ha reconegut que no s'hauria imaginat mai arribar a aquest punt però que confia que la justícia sabrà resoldre un tema que al seu entendre s'hauria d'haver dirimit en política a través del diàleg. A l'acte hi havia part de l'equip del govern municipal i també altres càrrecs polítics comarcals.

Foto: Joan Comalat

L'alcalde de Vilablareix ha llegit el manifest a la seva localitat on s'han congregat els manifestants per donar suport als membres del govern acusats pel 9N. Foto: Jofre Sáez.

A Blanes també s'ha fet la concentració que ha comptat amb la presència d'una cincuantena de manifestants. Foto: Eva Palau

Concentració a la Jonquera.