Confirmen els 3'5 anys de presó pel borratxo que va matar un motorista a Girona

L'Audiència confirma la pena i no té en compte el presumpte alcoholisme que va al·legar l'assassí

18.10.2016 | 16:02

L'Audiència de Girona ha confirmat la pena al conductor begut que va envestir mortalment un motorista a Girona el novembre del 2014. El jutjat va condemnar l'acusat, Lluís Busquets, a 3 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi imprudent. Tant l'acusació particular, que portava la família de la víctima, com la defensa de Busquets van recórrer la sentència. La primera, per demanar que també s'indemnitzessin les germanes de la víctima; i la segona, perquè es tingués en compte que Busquets patia un trastorn com a conseqüència de la seva addicció a l'alcohol. Ara, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha desestimat els dos recursos i, en conseqüència, ha confirmat íntegrament la sentència que en el seu dia va imposar el jutjat. La pena també inclou 6 anys de retirada del carnet de conduir.

L'accident mortal va tenir el 6 de novembre del 2014 pels volts de dos quarts de set del matí. Lluís Busquets, que conduïa borratxo, va envestir la víctima per darrere mentre el motorista estava aturat en un semàfor de la carretera Barcelona. En concret, a l'encreuament que porta cap a la plaça d'Espanya i l'estació d'autobusos.

El xoc va ser tan violent que la víctima, un jove de 27 anys, va sortir projectada fins a 36 metres més enllà (i la moto va arrossegar-se'n 65). El motorista va morir gairebé a l'acte.

Després del xoc, l'acusat no va aturar-se, sinó que va continuar circulant amb la part del davant del cotxe completament destrossada. Busquets va arribar fins a la cantonada del carrer Pare Claret i es va amagar darrere la columna d'un supermercat. Allà va ser on la Policia Municipal el va trobar i, quan li van fer la prova d'alcoholèmia, va donar 0,93 mil·ligrams per litre d'aire expirat.

Aquest mes de maig passat, el Jutjat Penal Número 5 de Girona va condemnar Busquets a una pena de 3 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi per imprudència greu i un altre contra la seguretat viària (per conduir sota els efectes de l'alcohol). Durant el judici, Lluís Busquets, que és veí de Besalú (Garrotxa) va declarar que gairebé no recordava res de l'accident.

A més de la pena, la sentència també li estripava el carnet de conduir i li prohibia tornar-se a posar al davant de cap vehicle durant 6 anys. El jutjat, però, no es va pronunciar sobre la responsabilitat civil, perquè l'asseguradora del cotxe ja havia indemnitzat la família de la víctima amb 126.000 euros.

Dos recursos a l'Audiència
Després que el jutjat dictés sentència, tant l'acusació particular ?que exerceix Benet Salellas- com la defensa de Busquets van presentar recurs a l'Audiència. L'acusació demanava que s'indemnitzés les germanes de la víctima amb 10.000 euros, i la defensa, exercida per Carles Monguilod, que es tingués en compte que Lluís Busquets patia un trastorn com a conseqüència de la seva addicció a l'alcohol.

La sentència de la Secció Tercera, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, desestima els dos recursos. En referència a les indemnitzacions, l'Audiència entén que no cal indemnitzar les germanes (entre d'altres, perquè són majors d'edat).

I pel què fa a tenir en compte el trastorn derivat de l'addicció a l'alcohol, la sentència també ho desestima. La sala entén que "és obvi" que la defensa vol "obtenir el benefici de suspensió de la pena" i, a l'hora de rebutjar-lo, es remet als arguments que en el seu dia ja va donar el jutjat per no admetre'l.

Ja aleshores, el Penal 5 va entendre que no hi havia cap fet objectiu ni tampoc cap document ?proves mèdiques- que permetessin provar la dependència. A més, a la jutgessa també li estranyava que l'acusat, que treballava en un hospital com a auxiliar de radiologia, no s'hagués visitat mai per la seva addicció a l'alcohol ni tampoc la direcció li obrís cap expedient per presentar-se begut a la feina.

Ara, l'Audiència de Girona reitera aquesta tesi a l'hora de desestimar el recurs. "No existeix documentada incidència a l'àmbit laboral, acadèmic, familiar o criminal que posi de relleu l'existència d'un trastorn per dependència a l'alcohol, més enllà de la mera manifestació de l'acusat i el seu entorn familiar més proper", recull la sentència.

En conseqüència, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona desestima els dos recursos i confirma íntegrament la pena que en el seu dia va imposar el jutjat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

El 33731 és el número de tall del sorteig del Girona10
El 33731 és el número de tall del sorteig del Girona10

El 33731 és el número de tall del sorteig del Girona10

Han participat 43.789 persones en el sorteig de Girona10, 6.000 persones menys que l'any passat

El PSC reclama 500.000 € a la lluita contra l´atur per aprovar el pressupost de Salt

El PSC reclama 500.000 € a la lluita contra l´atur per aprovar el pressupost de Salt

Els socialistes també volen un pla per desenvolupar el sector sud, on podria anar l'Ikea i el Trueta

La nevada de 1987 a la ciutat de Girona

La nevada de 1987 a la ciutat de Girona

Fa trenta anys part de les comarques gironines es van despertar amb carrers, camps i camins...

Girona aprova l´ordenança que liberalitza els serveis funeraris

Girona aprova l´ordenança que liberalitza els serveis funeraris

Obre la porta que noves empreses puguin operar a la ciutat, sempre que facin públics els seus...

Un rècord Guinness gironí amb 12 milions de visites a la xarxa

Un rècord Guinness gironí amb 12 milions de visites a la xarxa

Les imatges dels acròbates Giang Brothers a la catedral s'han viralitzat

Girona farà el carril bici del carrer del Carme aquest any

Girona farà el carril bici del carrer del Carme aquest any

L'Ajuntament s'ha compromès amb els veïns a avançar un any aquesta actuació, molt reivindicada pel...

Enllaços recomanats: Premis cinema