Els restauradors del Barri Vell de Girona van mostrar ahir el seu malestar pel nou sistema de recollida de fracció orgànica que preveu implantar l'Ajuntament de Girona durant el primer trimestre de l'any vinent. El consistori va reunir-los ahir al Centre Cultural la Mercè per explicar-ne el funcionament. Sota la premissa que es vol millorar el reciclatge, el regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, va detallar la proposta municipal: cada establiment hauria de tenir un cubell que hauria de deixar al carrer de quatre a sis de la tarda, de dilluns a dissabte. Cada cubell, així com les bosses de dins, anirien identificats amb un codi de barres perquè si alguna cosa no es fa bé es pugui saber qui n'és el responsable.

Els restauradors però van posar en qüestió els horaris i el fet d'haver de tenir un nou cubell. Alguns van lamentar que hauran de guardar les restes de menjar -amb les males olors que comporten- tota la tarda i nit. Pel que fa al cubell van fer una contraproposta: que l'Ajuntament creï àrees amb contenidors on els restauradors abocaran, a l'hora convinguda, les bosses identificatives. L'Ajuntament estudiarà el suggeriment.

Anarquia en el reciclatge

De fet, l'Ajuntament està molt descontent amb el reciclatge dels establiments. «No ha funcionat. Ara hi ha anarquia», va lamentar Berloso. El regidor de Sostenibilitat va relatar que s'estan trobant que ni es compleixen els horaris marcats, ni la ubicació pactada per deixar les deixalles ni la separació de residus. El representant municipal va indicar que hi ha queixes de veïns i els inspectors municipals també alerten del mal funcionament. «Estem en el punt de mira de l'Ajuntament i dels veïns», es queixava un restaurador.

De fet, les bosses amb codis de barres identificatius per als bars i restaurants no seran només per a la fracció orgànica, sinó també per als envasos i per al rebuig.