El toc de les campanes de la Catedral de Girona arriba avui al matí a judici. Les quatre parts implicades posaran totes les cartes sobre la taula. Pràcticament es pot dir que seran tres parts contra una, que és l'hotel Històric, que és el denunciant. L'establiment turístic haurà de fer front a les proves documentals de l'Ajuntament de Girona, l'Associació de Veïns del Barri Vell i el Capítol de la Catedral. Totes tres volen que sonin les campanes.

Per una part, l'Associació de Veïns del Barri Vell té previst al·legar que les proves acústiques s'haurien fet de manera irregular. Serà una versió que també farà valer el Bisbat. La clau podria ser el lloc on s'haurien fet els registres: una terrassa de l'hotel, segons han apuntat fonts properes als veïns.

Els residents, però, també deixaran clar que no hi ha constància de cap alteració de convivència pel toc de les campanes i en canvi, que la supressió sí que va alterar el veïnat. En aquest sentit, recordaran que no hi ha cap denúncia per part de veïns del barri relativa al soroll de les campanes i insistiran que si alguna cosa «no afavoreix la convivència» és la supressió del toc de les campanes. La declaració del toc de les campanes com a Bé Cultural d'Interès Local també es posarà sobre la taula com a punt per garantir que han de seguir sonant. Aquest serà també un dels posicionaments de l'Ajuntament de Girona. És el consistori que va aprovar, en un ple municipal, aquesta protecció.

Històric i història

El Bisbat podria defensar també que el toc de les campanes ha estat present a la ciutat des de fa segles i ja és part de la història de la ciutat. Precisament, la ubicació de l'hotel és el que fa servir el negoci per promocionar-se. Un altre punt de defensa de l Bisbat serien les dificultats tècniques existents per aconseguir mitigar el volum dels tocs a les nits.

Va ser aquest so nocturn el que va portar l'Hotel Històric a denunciar l'excés de soroll, constatable gràcies proves acústiques de tècnics de l'Ajuntament. Els decibels superaven amb excreix l'ordenança municipal i això, al seu parer, perjudicava el descans dels seus clients.

Inicialment, el 6 de gener del 2016, el consistori va decidir manar a la Catedral el silenci de la campanes de les dotze de la nit a les set del matí. Aleshores l'alcalde era Carles Puigdemont. Els veïns, però, es van revoltar i van forçar l'equip de govern a fer tornar els tocs. Van tornar a sonar a les nit el 24 de febrer, amb un decret del qui va ser breument alcalde, Albert Ballesta. L'hotel va insistir que s'havia de complir la normativa de sorolls i es va iniciar un seguit de reunions entre les parts. Fruit de la pressió veïnal, el ple va aprovar, al mes de maig, protegir el toc de les campanes, declarant-lo com a bé Cultural d'Interés Local. La mediació, ja amb Marta Madrenas d'alcaldessa, va fallar i el cas va acabar als jutjats.