Una quarantena de membres del Casal de Joves 4 Rius de l'esquerra independentista de Girona estaven preparats pel desallotjament previst per aquest divendres al matí en compliment d'una sentència d'un jutjat de Girona. De fet, ja havien tret bona part del mobiliari i material que hi tenien, des que van ocupar l'habitatge situat al carrer Sant Josep del Barri Vell el juliol del 2013. En aquell moment, la finca estava abandonada. La comitiva judicial ha aparegut puntual a les onze del matí. Se'ls ha preguntat si estaven a punt per marxar i ells han respost que hi havia molt a fer encara. Finalment, el desallotjament s'ha suspès i s'ha fixat una nova data, el 19 de juny. A partir d'aquell dia tenen un termini de 48 hores per marxar de la finca. Des del col·lectiu, han rebut la suspensió com a una "petita victòria" i han avisat que lluitaran per quedar-s'hi mentre no trobin un nou espai on poder fer les activitats. Les converses amb l'Ajuntament, amb qui estan negociant un espai alternatiu, no han donat resultats de moment.

Els membres del Casal de Joves 4 Rius creien que el desallotjament es faria efectiu a les 11 del matí, tal com se'ls havia notificat. Ahir a la nit ja havien celebrat un comiat i aquest matí s'han dedicat a treure a l'exterior bona part del material que hi tenien i també del mobiliari. L'han posat a banda i banda de l'entrada amb forma de barricada per dificultar les tasques del desallotjament. Una quarantena de joves estaven a la porta de la finca esperant que arribés la comitiva judicial.

A les onze del matí ha arribat la gestora processal acompanyada de la procuradora i de dos Mossos d'Esquadra. Se'ls ha informat que tenien un ordre de desallotjament per aquest divendres en compliment d'una sentència del Jutjat de Primera instància i Instrucció número 1 de Girona. Quan se'ls ha preguntat si estaven a punt per marxar, el portaveu del casal ha respost que hi havia molta feina a fer encara i que era impossible. Seguidament, se'ls ha informat que se'ls donava el 19 de juny com a data límit. A partir de llavors, el desallotjament es produirà en un termini de 48 hores.

L'anunci s'ha rebut com a una "petita victòria". El seu portaveu, Jordi Alemany, ha afirmat que ha estat gràcies a la pressió de totes les persones aplegades davant de l'habitatge. "És evident que s'ha aconseguit amb la mobilització; si hi haguessin hagut dues persones només traient coses no hi hauria hagut aquesta resposta", ha afegit. Seguidament, han anunciat que continuaran "lluitant per mantenir" aquest espai mentre l'Ajuntament no els ofereixi un local alternatiu on poder continuar les seves activitats.

Quatre anys d'activitat

La finca, que té tres plantes i una terrassa amb vistes de la Catedral i del Barri Vell, porta ocupada des del juliol del 2013. Afirmen que quan hi van entrar feia deu anys que estava abandonada i que hi han fet obres d'adequació. Des del casal, defensen que durant aquest temps han aconseguit sumar col·lectius molt diversos i oferir a entitats un espai on guardar material, reunir-se i fer les seves activitats. Així mateix, asseguren que són un espai d'oci alternatiu, autogestionat, que es diferencia de l'oferta que hi ha en els circuits "comercials i monòtons". Durant aquest temps, s'han fet actuacions musicals, exposicions o projeccions de vídeo, entre d'altres, amb una programació vinculada a les lluites pels drets socials, les desigualtats de gènere o la República catalana.

Per altra banda, denuncien que es quedaran sense aquest espai en una zona "massificada pel turisme i l'especulació". Segons el propietari de la finca, que estava present en el moment del desallotjament, s'estan plantejant tirar a terra l'habitatge per després construir-hi probablement apartaments turístics i que no contemplen la rehabilitació com a una opció a causa del mal estat en què es troba la finca.

Pel que fa a les negociacions amb l'Ajuntament per trobar un nou local, Alemany ha demanat que "es posin les piles" perquè fins ara els han ofert dos locals "en ruïnes" que estan molt apartats del centre. Un es troba a la zona de Taialà i un altre als afores de la Font de la Pòlvora. Segons el portaveu, la regidora de Joventut, Elisabet Riera, els "està donant llargues" i afirmen estar disposats a habilitar un espai o a pagar un lloguer baix. "L'administració ens ha de donar una solució a aquesta falta d'espai", ha conclòs.

És per això que estan decidits a continuar amb la lluita per mantenir l'actual finca del carrer Sant Josep i a seguir amb les mobilitzacions.