La incertesa sobre el futur del Festival Internacional del Circ, que fins ara s'havia celebrat a Figueres, es va desvelar ahir. La 7a edició es farà a Girona del 22 al 26 de febrer. Les carpes aniran al Camp de Mart de la Devesa amb un muntatge com el de l'Alt Empordà però amb una carpa més.

L'últim intent de l'equip de govern de Figueres per salvar el Festival (i el Museu del Circ) es va descartar en el ple celebrat dilluns de la setmana passada. L'alcaldessa, Marta Felip i els seus 4 regidors no van poder sumar els suports suficients per tirar endavant una moció, presentada amb el PP, que garantia el compromís d'invertir 1,1 milions els tres anys vinents per al Museu del Circ i subvencions per als propers dos anys per al festival.

El director del Festival, Genís Matabosch, va dir a principis de juliol que renunciava a continuar impulsant-lo, sobretot després que no tirés endavant el Museu. Amb tot, ahir va dir a l'ACN que el gran problema era la forta tramuntana, que pot assolir més de 90 quilòmetres per hora de vent continu, que obligaria a suspendre les funcions. Amb tot, Matabosch no va amagar que la «il·lusió» per poder tirar endavant el Museu Europeu del Circ a la casa Nouvilas de Figueres els havia fet restar importància a «l'amenaça» dels tramuntanals. El «bloqueig polític» per tirar endavant la inversió que requeria la rehabilitació de l'espai els ha fet caure la «bena dels ulls» i «tocar de peus a terra» per buscar una alternativa amb vista al futur.

Matabosch va assegurar a Diari de Girona que hi havia tres ciutats catalanes més , a banda de Girona, interessades en el Festival i dues de l'Estat. Amb Girona, però, ja tenien una relació «molt bona i professional» mitjançant el Circ de Nadal. A més, qui ha fet «possible» el certamen i l'ha fet «créixer» han estat els espectadors de la demarcació. Sumat a les «probablement millors condicions» que oferien a Girona, amb les «oportunitats» per «créixer» per estar a la Devesa, al costat de l'auditori, han escollit Girona.

Sobre el Museu, amb Girona no n'han parlat, va admetre Matabosch, per a qui la prioritat ha estat garantir la continuïtat i «salvar» el Festival. Després del revés de Figueres, «ens tocava remar i ho hem fet amb una rapidesa i esforç titànic», va afegir. Amb tot, el Museu seguirà sent una «aspiració» però «sobretot és un projecte de futur». «Hem après de Figueres que, si un dia neix el Museu del Circ, ha de ser des d'un principi fonamentalment privat», va dir.

Sobre les futures edicions del Festival del Circ, fonts consultades van apuntar que en prinicipi seria a Girona per més d'un any.

Per la seva part, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va celebrar l'arribada del Festival, que «voldria tenir qualsevol ciutat». En declaracions a l'ACN va destacar «el valor afegit». «Estem parlant d'un festival de molta qualitat i que porta molta gent», va afegir deixant clar, però, que de moment Girona no farà aportacions econòmiques per a un futur Museu. «Si es tractés d'una iniciativa privada estaríem encantats, però des de l'ajuntament ara mateix no estem en disposició de posar diners per fer un museu», va detallar.

Des de Girona, la CUP ja va criticar ahir el trasllat i va manifestar la seva oposició al Festival i a un futur Museu. Per això, van demanar explicacions a l'alcaldessa i criticar la manca d'informació.

Reacció del govern de Figueres

El govern de Figueres va reaccionar a la notícia com un fet «molt trist» per a una ciutat que «segueix creient fermament que podia acollir el projecte d'un Museu» com «a centre d'activitats i dinamització econòmica, turística i cultural de la ciutat». A més, consideren que també es perd «tant per voluntat explícita d'un sector de la ciutat que sempre ha mantingut una posició contrària al projecte, fins i tot l'ha menyspreat i ridiculitzat» com per «altres partits polítics» que «s'hi han oposat explícitament» per ser «un projecte del Govern», així com per altres que «s'han amagat sota l'abstenció o per la dilació i el posar-s'hi de perfil, deixant que ho decideixi una consulta ciutadana».

En canvi, Girona és una «ciutat que aposta fort» pels «projectes de ciutat, independentment de si s'està o no s'està al govern o de qui proposa el projecte»i desitgen «el millor» als promotors i a un futur Museu del Circ a Girona.

24 atraccions inèdites a Europa

Les 30.000 entrades de la 7a edició es posaran a la venda el 3 d'agost. Els espectadors d'anteriors edicions ja hauran pogut adquirir-les de manera preferent. Algunes de les principals companyies del món del circ han confirmat l'aportació a Elefant d'Or 2018 dels seus nous muntatges artístics: el Gran Circ estatal de Rússia, el Circ Nacional de Vietnam o el Circ Nacional de Pyongyang presentaran les seves noves troupes d'acròbates.

El Festival oferirà 24 atraccions inèdites a Europa que competiran davant un jurat d'experts internacionals per aconseguir un dels Elefants dalinians d'or, el guardó que dona nom al Festival.