L'Associació Nacional per a la Defensa dels Animals (ANDA) insisteix que els animals no poden convertir-se en un caprici i fa especial èmfasi en la «gran inconveniència» de regalar animals exòtics.

Tortugues que creixen de manera descomunal, óssos rentador que poden tornar-se agressius o rèptils als quals no es pot proporcionar les cures adequades són alguns dels exemples als quals es refereix aquesta associació.

«Encara que en un primer moment pugui semblar original regalar un d'aquests animals, el manteniment d´acord amb les seves necessitats es pot convertir en un problema», ha explicat. ANDA ha advertit que «algunes d'aquestes mascotes exòtiques són espècies protegides que provenen el comerç il·legal d'espècies i que poden danyar l'ecosistema si són abandonades pels seus amos».

El comerç il·legal d'animals és el tercer comerç il·legal en volum d'operacions a nivell mundial, després de les drogues i les armes. Entre 25.000 i 30.000 grans simis, entre 2 i3 milions de rèptils i entre 2 i 5 milions d'aus són venuts de forma il·legal al món cada any.