A Espanya, només la DGT posa més de 3,8 milions de sancions a l'any o, el que és el mateix, una mitjana de 10.410 multes cada dia! Però, quines són les més habituals? Hem consultat a agent s de la Policia Municipal i de la Guàrdia Civil per descubrir quines sancions són les més habituals, i també amb advocats per explicar què fer si vols recórrer amb èxit.

A LA CIUTAT

1 - APARCAR MALAMANET

A ) Per sobrepassar el temps de l'estacionament regulat: Baten rècords en les grans ciutats - per exemple, només a Madrid i el 2012, es van comptabilitzar aproximadament 1,3 milions de sancions d'aquest tipus- . Els que denuncien són els controladors d'aparcament .

- Com recórrer :

A. Si tens el tiquet que acrediti que et van sancionar mentre estaves aparcat de manera correcta - és a dir, que no havies sobrepassat el temps pel qual vas pagar - o tens un document que acrediti el teu dret a estacionar en aquesta zona -com una targeta de resident, realitza un escrit d'al·legacions dirigit a l'Ajuntament de la teva ciutat aportant el tiquet o la fotocòpia de la targeta de resident.

B. Si no tens tiquet ni targeta, pots recórrer dirigint un escrit al teu Ajuntament en què neguis els fets i sol·licitis proves. Però ves amb compte, si el controlador ratifica que aquesta multa és correcta, hauràs de pagar-la.

- Què passarà :

Cas A. Si presentes proves vàlides, hauran de retirar la sanció.

Cas B. Amb la nova llei, no és obligatori que el controlador ratifiqui la denúncia, si no ho fa... hauràs de presentar un nou recurs. Si sí que ho fa, el més recomanable és abonar directament la multa i no esperar que Hisenda te la cobri per la via de constrenyiment - per la qual, passats 3 o 4 mesos , pagaries la sanció amb un recàrrec d'un 20% - .

B ) Altres motius : Aparcar a guals, en línies grogues, en zones de càrrega i descàrrega ... És la policia municipal qui emet aquestes sancions, que "també suposen un nombre molt considerable", declara J. G. , ??agent de la policia municipal de Guadalajara.

- Com recórrer

És semblant al cas anterior: hauràs de fer un escrit aportant proves que hi ha un error o, en cas contrari negant els fets i sol·licitant que t'enviïn seves proves però sempre amb les matisacions pròpies del motiu de cada infracció: per exemple, en cas que et sancionin per aparcar en un gual i aquest gual no existeixi, aporta una foto del lloc que ho demostri, en cas que no disposis d'ella, limita't a negar els fets i sol·licita un informe a l'Ajuntament sobre aquest lloc - que indiqui si existeix aquest gual o no-.

- Què passarà?

Si presentes proves que estan en un error o, si l'Administració no és capaç d'aportar proves en contra teva, la sanció hauria de ser retirada: si és així, t'avisaran mitjançant una carta... però l'Administració té fins a un any per decidir si retira o no.

2 - EXCÉS DE VELOCITAT

A Espanya , hi ha més de 150 radars fixos repartits per les vies de circumval·lació de les grans ciutats - S - 30 de Sevilla, Ronda de Dalt a Barcelonar. A part, les policies municipals de les principals ciutats - Madrid, Bilbao, València... - posseeixen prop de 100 pistoles radar amb les que poden controlar la velocitat del teu cotxe fins a una distància d'aproximadament 170 m.

- Com recórrer

A. Si et va aturar una patrulla de Policia o la G.Civilr. En arribar a casa, elabora un escrit negant els fets i sol·licitant proves -fotografies, el certificat d'homologació del radar ... -. L'agent que et va multar haurà de ratificar la sanció que et va posar però, recorda que, en tenir presumpció de veracitat, la seva paraula prevaldrà sobre la teva... sempre que hi hagi proves que demostrin que s'equivoca.

B. Si vostè ha estat 'caçat ' per un radar, l'Ajuntament t'enviarà la denúncia a casa acompanyada d'una foto del teu vehicle en el moment de la infracció. El primer que has de fer és examinar la imatge: comprova que el dia i l'hora que apareixen són correctes i verifica que figura la velocitat a la qual circulaves i el model del radar que va prendre la foto. Però el més important és que no apareguin més vehicles a la foto i que la teva matrícula sigui completament llegible. Si no es compleixen tots aquests requisits o qualsevol d'ells està incomplet, és recomanable recórrer la denúncia. Per a això, presenta a l'Ajuntament un escrit d'al·legacions -abans de 20 dies naturals des del moment en que rebis la notificació - negant els fets, denunciant la invalidesa de les proves- per exemple, si la matrícula no es 'llegeix' bé , si el cotxe que apareix a la foto no és el teu - i, molt important, sol·licitant sempre l'homologació del radar.

- QUÈ PASSARÀ?

Supòsit 1 . Si l'Ajuntament et contesta facilitant aquestes proves i desestimant les teves al·legacions l El més recomanable és interposar un recurs 'de reposició' per veure si aquest t'ho estimen... o per buscar un defecte de forma que et permeti evitar la sanció.

Segons Paloma García, "aquests defectes poden ser: 1 . - La prescripció - el temps que té l'Administració per notificar les fases del procediment: per a les infraccions lleus, el termini és de tres mesos, per a les greus i molt greus (com circular a més de 101 km / h en ciutat) és de sis mesos- . 2 . - la caducitat - la multa no serà vàlida si, des de l'inici del procés, ha passat més d'un any -. 3 . - Algun defecte a la hora de notificar la multa - per exemple, que te la enviïn a un domicili erroni -".

Si no estimen el vostre recurs de reposició, abona la sanció per evitar pagar-la, en un futur, amb recàrrec. l Si no vols pagar la multa perquè creus que tens raó, pots acudir a judici per la via administrativa: això sí , hauràs de contractar un advocat - des 600 euros - i abonar, en concepte de taxes, la meitat de la quantia de la multa.

- Supòsit 2 . Si no us facilita aquestes proves i manté vigent la sanció, pots posar, de forma gratuïta, un recurs de reposició sol·licitant de nou les proves que demostrin la teva culpabilitat. Si tampoc tenen en compte aquest recurs i no estàs d'acord amb la sanció, hauràs d'acudir a judici per la via administrativa - veure Supòsit 1 -.

3 - SALTAR-SE UN SEMÀFOR

La majoria de ciutats ja compten amb càmeres que et fotografien si et saltes els semàfors.

- Com recórrer

A. Si et va parar un agent. Si vols recórrer la denúncia, elabora un escrit negant els fets i sol·licitant proves que demostrin que vas cometre aquesta infracció. El problema està en què n'hi haurà prou que l'agent presenti un informe en què confirmi la infracció, per mantenir la seva versió dels fets. En aquest cas, com té presumpció de veracitat, hauràs perdut el recurs i hauràs d'abonar la sanció: no podràs recórrer més.

B. Si vostè ha estat enxampat una càmera de semàfor. Juntament amb la denúncia de la sanció, Trànsit t'enviarà al teu domicili la seqüència d'imatges que han de recollir la infracció. Analitza sempre aquesta imatge: comprova que el cotxe que apareix és el teu, que la teva matrícula es veu correctament i que el semàfor està efectivament en vermell. Si qualsevol d'aquestes circumstàncies no es compleix - per exemple, és freqüent que les càmeres de semàfor prenguin les fotos amb aquests en ambre i no en vermell -, és recomanable presentar un escrit d'al·legacions negant els fets i la validesa de les proves. A més, sol·licita sempre també el certificat d'homologació de la càmera del semàfor per comprovar que la sincronització entre el tret de la càmera i la fase del semàfor - és a dir, el color que mostra - és correcta .

- QUÈ PASSARÀ ?

Si no us facilita aquestes proves i manté vigent la sanció, pots posar, de forma gratuïta, un recurs de reposició sol·licitant de nou les proves que demostrin la teva culpabilitat. Si tampoc tenen en compte aquest recurs i no estàs d'acord amb la sanció, hauràs d'acudir a judici per la via administrativa.

A LA CARRETERA

1 . EXCÉS DE VELOCITAT

És el mateix cas que "Excés de velocitat' en ciutat llevat que, si vols recórrer, hauràs dirigir el teu escrit a la DGT, no al teu Ajuntament o , si circules pel País Basc o Catalunya, a Trafikoa o al Servei Català de Trànsit, respectivament. En tots els casos, en la sanció trobaràs l'adreça a la qual has de dirigir teu escrit.

2 . CONDUIR BEGUT

Per llei, no pots superar els 0,25 mg / l en aire espirat o 0,5 mg / l en sang. Si els superes en menys d'un 100% - és a dir, dones una taxa inferior a 0,5 mg en aire o 1 mg en sang- , et sancionen amb 500 euros de multa i la retirada de quatre punts. Si els superes en més d'un 100% - si dones més de 0,5 mg en aire o 1 mg en sang-, et multaran amb 1000 euros i sis punts. A més, si et negues a bufar en el control, la multa també serà de 1.000 euros.

IMPORTANT: TENS DRET A PASSAR DOS CONTROLS MÉS. Després del control que et realitzin els agents, tens dret a passar dos:

1 . - 10 minuts després, un segon control en aire espirat. D'aquests dos controls, sempre es prendrà com a vàlid aquell que mostri el valor d'alcohol en aire més baix.

2 . - Opcionalment, pots exigir un tercer examen: una anàlisi de sang que et faran a l'hospital més proper: Compte, perquè en aquest cas, el resultat que es tindrà en compte serà aquest últim i, si en aquesta prova des positiu, hauràs d'abonar les despeses que suposi - aprox . 60E -.

- Com recórrer

Si dónes positiu quan et parin per realitzar el control, et lliuraran el butlletí de denúncia en mà. Des d'aquest moment, tens un termini de 20 dies naturals per fer les al·legacions: per a això, completa un escrit negant els fets i sol·licitant totes les proves possibles que demostrin que ets culpable: la més important que has de demanar és el certificat d' verificació del correcte estat del alcoholímetre, però tampoc oblidis exigir els tiquets que va expedir el dispositiu durant la teva examen - per comprovar que les xifres de l'anàlisi són correctes (per ex., podries recórrer si l'hora que indica l'aparell no es correspon amb la de la denúncia) - i, així mateix, l'informe amb la ratificació de l'agent de la seva versió dels fets.

- Què passarà ?

- Supòsit 2 . Si no us facilita aquestes proves i manté vigent la sanció, pots posar, de forma gratuïta , un recurs de reposició sol·licitant de nou les proves que demostrin la teva culpabilitat. Si tampoc tenen en compte aquest recurs i no estàs d'acord amb la sanció, hauràs d'acudir a judici per la via administrativa - veure Supòsit 1 -.

3 . PARLAR PEL MÒBIL

Tingues en compte que, per sancionar-te per aquest motiu, no cal que la Guàrdia Civil o la Policia et pari. Si un agent percep que estàs utilitzant mentre condueixes, et pot denunciar 'd'ofici' prenent les dades del vehicle: la sanció arribarà al domicili del titular del cotxe.

- Com recórrer

Un cop arribi la denúncia a casa, presenta un escrit - abans de 20 dies naturals des de la notificació - negant els fets i sol·licitant proves de la infracció - per exemple l'informe de l'agent que et va denunciar -.

- Què passarà?

- Si l'Admninistració et facilita aquesta prova - Compte, en aquestes sancions, no té l'obligació de subministrar l'informe de l'agent... i no ho farà si no ho consideren pertinent, encara que hauran de justificar- sempre la seva decisió- , pots pagar la multa o seguir recorrent la sanció interposant un recurs de reposició per buscar un defecte de forma - veure, 'Què passarà ? ' de l' apartat 'Excés de velocitat' - .

- Si , després enviar aquest escrit, Trànsit no et facilita aquestes proves i manté vigent la sanció, pots interposar, de forma gratuïta, un recurs de reposició sol·licitant de nou les proves que demostrin la teva culpabilitat. Si tampoc tenen en compte aquest recurs i no estàs d'acord amb la sanció, hauràs d'acudir a judici per la via administrativa: hauràs de contractar a un advocat - des 600e - i abonar , en concepte de taxes , la meitat de la quantia de la multa.

4 - CONDUIR SENSE CINTURÓ

Si en el vehicle va un menor que no porta el cinturó , la responsabilitat recaurà en el conductor que serà sancionat amb 200 euros i 3 punts. Si és el conductor o un acompanyant adult el que no porta el cinturó, se li imposarà a aquesta persona una sanció de 200 euros.

Atent , perquè hi ha excepcions:

El Reglament de Circulació permet, en algunes circumstàncies, no portar el cinturó de seguretat . Aquestes són:

- Quan facis marxa enrere o estàs aparcant.

- Per raons mèdiques. Si un conductor està exempt, haurà de presentar un certificat mèdic que ho acrediti

- Per a determinades professions - Vigila, només no podràs posar-te el cinturó quan estiguis treballant - com a conductor i acompanyants de vehicles d'emergència, professors d'autoescola - quan imparteixin classes pràctiques a un alumne - o taxistes i repartidors -només en vies urbanes, en carretera, hauran de portar-ho sempre -.

- Si t'han sancionat en algun d'aquests casos presenta un escrit al·legant la teva situació i, si cal, adjunta la documentació que ho demostri - per exemple, La llicència de taxista - . La multa hauria de ser retirada.