Allò que havia de ser ha estat. La setmana passada es va confirmar que la N-II restarà molt temps en forma d'un espai trinxat i desolat perquè dins el marc de la retallada pressupostària general del Govern, aquesta trista, embellida i insuficient carretera no entra en les seves prioritats. Una nova promesa, com ja havíem anunciat, que queda en el calaix dels incompliments i que deixa un paisatge absolutament descompost, amb un esvoranc que ens recordarà per molts anys que seguim a la cua de la modernitat. Ja està bé, ara per comptes d'una carretera àgil, ràpida i necessària, tindrem un monument a la mala gestió pública, un homenatge a la ineficàcia i a la incapacitat dels nostres governants. Ells s'han oblidat, però nosaltres, gràcies a aquest record en forma de ferida territorial, ja no oblidarem que una vegada més ens han abandonat, deixant les restes de la feina a mig fer.

Aquesta setmana he vist la imatge d'uns cartells que varen aparèixer a la ciutat de Santo Domingo i que deien "Gobiernen bien!, el pueblo está atento". Una manera clara i directa de dir als poders públics que no es pot prescindir de la voluntat de la ciutadania, que no es poden deixar a mitges les infraestructures que ja s'han iniciat, que no es pot jugar amb les reivindicacions històriques d'uns pobles i d'unes comarques. Ara, vist des d'aquí, aquell cartell seria perfectament adaptable a la nostra realitat, perquè de vegades oblidem quin és el veritable poder de les persones que cada quatre anys podem decidir.

La N-II no pot quedar com un més dels exemples del mal govern. Perquè es tracta d'una via principal, d'un eix de comunicació cabdal per a les comarques gironines i d'una necessitat per poder seguir interrelacionant el territori. Els haurem de recordar, com diuen a Santo Domingo, que "el pueblo está atento", perquè encara hi són a temps, de rectificar.