Per resolució del Departament de Governació de la Generalitat, publicada el 27 de desembre, es distribuïen els diners del Fons de Cooperació Local (FCLC) de l'any 2013, una aportació als ajuntaments de caràcter incondicionat prevista a l'article 219.1 de l'Estatut. La quantia inicial pel 2013, amb pressupost prorrogat, era de 90.241.661,34 €.

Sorprenentment només s'han repartit 37.570.998,94 €. És una retallada de gairebé un 58% de la xifra inicial amb el pretext que els ingressos han disminuït. Bé, però no en aquest percentatge, senyors! Tampoc és cap novetat no assolir-los si les previsions estan inflades.

És certa l'excusa que la manca de disponibilitat pressupostaria no permet abonar la quantitat prevista? Doncs, no. L'informe del mes de novembre de la Intervenció de la Generalitat de Catalunya indica que només s'ha disposat un 59,71% dels crèdits del Departament de Governació. Per tant la quantitat hi és però s'ha declarat no disponible. Evidentment és una decisió política que s'afegeix a altres aportacions als ajuntaments escapçades (llar d'infants, escoles de música, programes socials, plans d'ocupació...).

Més vergonyós és, però, com s'ha efectuat l'assignació. Hi ha ajuntaments que rebran la diferència entre l'import del FCLC atorgat el 2012 (que encara no s'ha cobrat) i l'increment de les entregues a compte de la participació en els ingressos de l'Estat (PIE) del 2013. Aquells que no ha tingut increment, rebran la totalitat del FCLC atorgat el 2012.

Però hi ha 107 municipis en els quals l'increment de la PIE ha superat l'import del FCLC de 2012, castigats a no percebre ni un euro per haver augmentat la població o haver realitzat un esforç fiscal major, variables que influeixen en l'augment dels ingressos de l'Estat. De rebot, alguns dels penalitzats poden tancar l'any en dèficit en desaparèixer aquests ingressos pressupostats.

No obstant, els afortunats als quals ha tocat la loteria cobraran (no se sap quan) els imports del 2013 amb càrrec al pressupost del 2014. I els fons del 2014? Cal esperar un miracle com el de la multiplicació dels pans i els peixos? Ni per casualitat!

Més incongruències. Els càlculs s'han fet sobre les entregues a compte. I si les liquidacions definitives del 2012 o del 2013, que es coneixeran el 2015, són negatives per haver disminuït els ingressos de l'Estat? Va succeir els anys 2008 i 2009 i s'estan pagant trinco-trinco a Madrid els diners cobrats de més. Si torna a passar, la Generalitat compensarà els ajuntaments? No s'ho creu ningú!

En definitiva, privar d'aquests diners a alguns ajuntaments és una prova més del maltractament financer que reben de la Generalitat.