Amb la seva demostrada habilitat per captar i mantenir l'atenció, Ferran Adrià va donant a conèixer amb un tempo molt precís nous detalls del projecte que fa dos anys el va portar a tancar El Bulli de Roses per reconvertir-lo en una fundació destinada a la recerca i la difusió de la gastronomia. Si fa uns dies presentava a Madrid la BulliPèdia, aquesta colossal enciclopèdia culinària en xarxa en la qual treballa des de fa mesos un ampli equip de persones, ahir va fer públiques a Barcelona les línies mestres d'elBulli1846, el laboratori que preveu emplaçar a cala Montjoi. Es tracta d'una iniciativa molt ambiciosa -s'hi invertiran nou milions d'euros procedents de fons privats- que el Govern de la Generalitat ha fet seva perquè la considera "un projecte de país"; de fet, l'Executiu català ja ha acordat impulsar un projecte de llei per declarar l'interès públic d'elBulli1846 i poder accelerar-ne els tràmits. S'espera que la primera pedra de les obres es posi al setembre -s'han de fer noves edificacions, bona part de les quals subterrànies, al marge de les existents de l'antic restaurant- i que el nou centre -que servirà sopars 20 dies a l'any, la meitat dels quals gratuïts i per sorteig- ja funcioni a mitjan 2016. És evident que El Bulli s'ha convertit en una marca amb prestigi a tot el món, que pot exercir un enorme poder d'atracció, amb tot el que això implica; però no ho és menys que l'entorn de cala Montjoi necessita un respecte escrupulós per no quedar desnaturalitzat. I ja hi ha hagut queixes des de sectors ecologistes que creuen que s'hi construirà massa. Per tot plegat és imprescindible que el projecte d'elBulli1846, que reuneix qualitat i innovació i per tant és un valor afegit per al territori i l'economia, s'executi amb el màxim consens possible, amb absolut respecte per al medi ambient, i amb una transparència impecable. Qualsevol polèmica derivada de l'incompliment d'algun d'aquests paràmetres suposaria, al marge de la gravetat del possible incompliment, un llast per a aquest valor afegit i per a aquella marca de prestigi.