A Pamplona tenen els Sanfermines, a Villarobledo el Viña Rock, a Berga la Patum i a Girona, Temps de Flors. Cada població té la celebració que defineix el caràcter de la seva gent, i als gironins que no ens vinguin amb alcohol, música o diversió, el que de veritat ens agrada és mirar flors. On hi hagi un pati amb mitja dotzena de petúnies que es treguin dies de gresca desenfrenada. Les flors són la perfecta al·legoria del gironí de tota la vida: s'estan quietes, no fan soroll, no protesten per res i la seva única preocupació és l'opinió que mereixen a ulls dels altres.

Temps de Flors és una porqueria, però a Girona no ho pots dir si no vols que algú et recordi quants diners s'hi deixen les miríades de jubilats que hi són portats. I dic hi són portats perquè em resisteixo a creure que ningú, ni en els casos més avançats de senilitat, s'hi desplaci voluntàriament. Veig aquests avis voltant amb un plànol a la mà i una ampolla d'aigua a l'altra i no puc deixar de pensar que algú els ha castigat a veure flors a Girona. I les seves famílies desentenent-se d'ells, aquesta és la societat que estem creant.

De petit la meva àvia m'hi portava, ella no per crueltat sinó per encobrir-la quan arrencava un esqueix per replantar-lo a casa. Llavors Temps de Flors era de flors, avui la pobra àvia només arrencaria trossos de plàstic, difícilment trasplantables per més que els regués. D'adolescent hi anava amb alguna nena a qui volia engatussar, i d'adult la meva senyora m'obligava a patejar-me tota la mostra, sense rastre de pietat. Ja sense dona creia que me'n podria deslliurar, però els jubilats esbufegant i buscant flors em recorden que aviat seré un d'ells. Les flors han convertit la meva vida en un infern.

Es podria dir que Temps de Flors és un esdeveniment per a forasters, però tractant-se de Girona seria una redundància. Per això afecta només el centre de la ciutat, la resta de barrris si volen flors que vagin a la floristeria. Per una vegada el tradicional oblit consistorial de tot el que no sigui el centre té efectes positius.