La plantilla del Girona FC vola avui cap a la ciutat anglesa de Manchester per fer una setmana de pretemporada a les instal·lacions del Manchester City, un dels equips més poderosos de la Premier League. Llegir aquesta frase fa uns anys hauria estat absolutament impensable, però les coses han canviat molt, en el Girona. Haver-se quedat dos anys consecutius a les portes de l'ascens a Primera Divisió, els canvis en la propietat, una gestió més professionalitzada, un acord de col·laboració no signat però indiscutible amb el Manchester City i uns objectius clars i ambiciosos han transformat aquell club que començava cada temporada anunciant que el seu objectiu seria mantenir la categoria, en un altre que ja no s'amaga a l'hora de fixar-se objectius de molt més nivell. "Estem fent un projecte per arribar a Primera". La frase és d'Ignasi Mas-Bagà, director general i president del Consell d'Administració del Girona FC. La deia en una entrevista que publicava aquest diari diumenge passat, en la qual advertia, això sí, que "aquest projecte és de llarga durada i tot just acabem de començar". De fet, aconseguir l'ascens a Primera Divisió és un objectiu dificilíssim, que depèn de tants i tan diversos factors que és recomanable tenir la màxima prudència a l'hora de parlar-ne (i mirar d'assegurar-se al més aviat possible la permanència). Però està bé que el club no amagui que treballa per aconseguir aquesta fita.

I és en aquest sentit que s'han d'entendre els passos que s'estan fent. D'entrada, des del punt de vista esportiu, s'ha mantingut bona part de la plantilla de la temporada anterior (tot i haver perdut puntals com Becerra, Lejeune i Mata) i s'han fet uns fitxatges il·lusionants: a més de recuperar vells coneguts (i estimats) de l'afició com Sandaza, Cifu i Ramalho, s'han incorporat jugadors contrastats com Juanpe, René Román, Bounou i Portu i un altre que podria fer el seu salt de qualitat a Montilivi: l'italià Longo. I això que el club no es troba entre els que més ingressos reben, i que els controls financers que marca la Lliga limiten les possibilitats de contractació. Però el bon paper que ha fet l'equip i l'aposta ambiciosa de la nova propietat han afavorit l'arribada de jugadors que en unes altres circumstàncies segurament no haurien vingut.

Als despatxos, mentrestant, els responsables administratius del Girona treballen per millorar la situació del club. Com explicava Mas-Bagà, "el primer any (dels nous propietaris) la idea era endreçar i potenciar les àrees que podien créixer. I cada any ens demanaran més". Proporcionar estabilitat institucional i incrementar els ingressos són dos dels principals objectius en aquest àmbit, en el qual també es treballa de manera decidida per millorar la implantació social del Girona FC.

Perquè aquest sí que és un aspecte en el qual hi ha camp per córrer: malgrat que les seves dues últimes temporades han estat excepcionals, el Girona encara no ha aconseguit engrescar l'afició d'una ciutat que només ha esclatat al final, quan la possibilitat d'ascens a Primera era a tocar. Però fa falta més, tant perquè l'equip necessita durant tota la lliga un públic nombrós al darrere que l'empenti, com des del punt de vista crematístic: els ingressos de televisió disminueixen si la grada és massa buida.