Alarmada pel Brexit i l'auge dels demagogs, la UE s'està rumiant el propòsit de convidar tots els joves d'Europa perquè viatgin gratis total pel continent i es facin així una cultureta. La idea, ara en tràmit dins del Parlament d'Estrasburg, consisteix a regalar un bitllet de tren Interrail als xavals tan aviat compleixin els divuit anys. Una cosa així com una prolongació ferroviària de l'Erasmus.

Confien els jerarques europeus que aquest viatge d'iniciació permeti als seus beneficiaris comprovar per si mateixos que Europa -i el món en general- és un projec?te molt més estimulant que les prèdiques nacionalistes contra la UE. I més complex, per descomptat, que el que els proposen els apòstols del Brexit, la feixista Le Pen a França o els venedors de regenedor capil·lar ultra tan de moda a Grècia, Espanya, Itàlia....

La iniciativa entronca amb una popular idea de Pío Baroja, qui assegurava que el carlisme es cura llegint; i el nacionalisme, viatjant. Com que ja no queden carlistes per curar, la UE es proposa ampliar els horitzons dels nois convidant-los a agafar el tren per compte dels pressupostos del continent.

Es creu que així veuran món més enllà dels estrictes límits de les seves parròquies nacionals i potser descobreixin l'ample que pot ser un continent unit per les idees de la llibertat, la tolerància i la lliure circulació de persones i pensaments. Els 1.500 milions que es calcu?la que costarà el regal estan més que justificats.

Ja el programa Erasmus, feliçment rebatejat com Orgasmus, havia descobert als estudiants europeus els avantatges de aproximar-se a altres països compartint coneixements, llengües, costums i el que faci falta. El que es pretén ara és estimular el sentit de pertinença a Europa, concepte gasós que sovint s'identifica amb freds edificis de vidre i acer sota els cels grisos de Brussel·les. Aquesta idea més aviat injusta els va servir en safata la campanya als antieuropeistes i als seus missatges primaris -però eficaços- segons els quals Europa ens roba, ens omple el país d'immigrants i dilueix la nostra identitat nacional.

Resolta, per una vegada, a combatre a demagogs i reaccionaris, la Unió Europea confia que el viatge gratis en tren els doni més alçada d'horitzons a les noves lleves de joves que en el seu dia prendran el timó del continent.

Cap via més apropiada que la del ferrocarril per dur a terme aquest benèfic afany. Els pioners del tren, icona del progrés, van haver de veure-se-les ja al segle XIX amb tots els retrògrads que feien córrer entre la població el rumor que les espurnes caigudes d'aquells infernals enginys de ferro reduirien a cendres els sembrats.

El que preocupava als reaccionaris de llavors era que el progrés arribés per la via fèrria que unia ?territoris, de la mateixa manera que els d'ara es conjuren contra la idea d'una Europa unida i solidària que transcendeix les arcaiques fronteres parroquials.

Conscients o no d'això, els capitostos de la UE han vist en el tren la locomotora que pot estirar el comboi d'Europa al qual amenacen de descarrllament els populismes i, en general, els ideòlegs de via estreta. Embarcar els xavals en aquest vagó pel mètode de regalar bitllets costarà una milionada, per descomptat; però pot ser que al final surti barat. Europa s'ho val.