La diversitat uniforme

albert periche verdiell tarragona

Setmana Santa 2017. Subratllo: 2017. Dos enamorats. Una destinació idíl·lica plena de volcans en un repòs sostingut que, malgrat tot, et recorden la incandescència de l´amor. Un terreny carregat de fagedes que emanen vida amb la seva inesgotable diversitat de colors, que t´acullen i et regalen tots els seus sospirs. Ja ho deia Maragall: «a un li agafa un dolç oblit de tot lo món» en aquesta «deslliurant presó», un oblit que desapareix per complet quan un s´endinsa en aquell terreny creat per l´home on es desfà l´oxímoron, i la presó deixa de ser deslliurant...

A Olot et recorden amb mirades inquisidores, amb xiuxiuejos constants, amb rialles per sota el nas, amb crits de sorpresa i dits assenyaladors que dues mans no poden passejar entrellaçades si aquestes pertanyen a dues persones del mateix gènere. Grans, petits i mitjans s´obliden de l´essencial, d´allò que la natura els narra, i és així com la diversitat natural es va diluint en favor d´una uniformitat artificiosa i buida. Any 2017.

El Lluís Llach ensenya l´Estaca!

francesc buixeda cabré santa pau

Hem pogut comprovar, pels mitjans de comunicació i visió de vídeos de diferents conferències impartides pel cantautor i diputat Lluís Llach, com s´aplicarà la Llei «de transitorietat jurídica». Hem quedat de pedra, els independentistes amaguen el que no els interessa dir, perquè no ho sàpiga d´antuvi l´Estat, però la realitat és «qui diu les veritats perd les amistats», o sia els vots. Igual va passar amb el jutge Vidal, a qui li va costar la carrera política, recentment iniciada, per dir que s´estaven recollint dades fiscals il·legalment. Pretenen portar el procés fins a les últimes conseqüències amb la màxima opacitat i deixeu-me dir «amb nocturnitat i traïdoria».

S´omplen la boca dient que és un procés pacífic i democràtic, com i de quina manera?, volen convocar un referèndum sense cobertura legal i per a més «inri», pretenen la cobertura mitjançant la famosa Llei de transitorietat, que tampoc la tindrà, ja que s´aprovarà pel Parlament sense disposar de competència. Amb tot això i si el resultat del pretès referèndum fos favorable, declararan unilateralment la independència.

Bagatge, descaradament il·legal i de total desobediència; volen a més forçar la seva aplicació, mitjançant la potestat sancionadora, contra els funcionaris i la ciutadania desobedients, segons va remarcar el Sr. Llach, dient «ha quedat clar?». Doncs sí, i veient el president fent-li costat, encara més clar, si així ha de ser la nova república, senyors!: «Val més boig conegut que savi per conèixer».

Mengem significativament menys llegums

Jesús Domingo Martínez girona

L´any passat va ser declarat «Any dels llegums», és per això que em sembla oportú dir algunes coses sobre aquests. Recordo que els hàbits alimentaris característics de la dieta mediterrània no es poden entendre sense l´abundància d´aliments vegetals com els llegums i, no obstant això, des dels anys 60 fins a l´actualitat s´ha produït una disminució del 74 per cent en el consum d´aquests, segons el president de la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), que va presentar l´Informe sobre Llegums, Nutrició i Salut el passat dia 4 d´abril a Madrid.

Així, el doctor ha qualificat aquesta xifra com «realment dramàtica», ja que, tot i que es recomana prendre com a mínim dues racions de llegums a la setmana, segons el Panell de Consum Alimentari (PCA), el consum per grups d´edat, a nivell de l´Estat, és el següent (per persona i dia): 12,2 grams en els nens, 12,1 en els adolescents i 13,4 en els adults, consum que és més alt a mesura que augmenta l´edat, ja que aquest consum és de 15,2 grams en el cas de la gent gran, segons l´Estudi Anibes realitzat per la FEN el 2017.

Aquestes xifres són més que significatives si les comparem amb les dels anys 60, quan es consumien 41 grams de llegums per persona i dia, sempre, segons l´informe esmentat, el del PCA.