Ho hem vist fa poc en un vídeo reproduït centenars de milers de vegades i que ha acabat als diaris digitals, garantia de difusió encara més gran: a la pista de l´aeroport d´Eivissa, un empleat de molt mal humor maltracta grollerament les maletes facturades que li han caigut del carretó on les transportava. Les dispara en paràbola a diversos metres de distància i si encerta el vehicle, premi, i si no, un altre cop a terra. Des d´un avió en espera, els passatgers ho veuen per les finestretes i se´n fan creus. Un d´ells ho enregistra amb el mòbil. Les exclamacions pugen de to quan el que vola pels aires és un cotxet de criatura plegat, que segurament va arribar desmanegat al seu destí. Finalment se´n va, deixant al mig del pas les maletes que no li han cabut al vehicle, i el passatger del mòbil penja les imatges a les xarxes socials. La companyia Iberia, responsable del servei, va reaccionar suspenent el personatge i demanant totes les disculpes del món.

És un cas excepcional, és clar, però molts passatgers que han ocupat seient de finestreta poden certificar el que han vist mentre l´avió feia els preparatius per enlairar-se. Han vist com les maletes arriben a peu de l´aparell estibades en remolcs i són manipulades no pas a puntades de peu, certament, però sí com si fossin bales de palla o de roba, o sacs de gra, i no contenidors d´objectes preuats i potser fràgils. La següent vegada que viatges tens molta cura de fer la maleta de manera que es pugui posat del dret i del revés, fer tombarelles i patir caigudes moderades sense que es trenqui res del que hi ha a dins. Has comprat una cosa delicada durant la teva estada i te l´emportes a casa? Ves a comprar també un bon rotlle de plàstic de bombolles, i fes capes protectores amb la roba, com qui fa una lasanya. I si no, posa l´objecte fràgil a l´equipatge de cabina, i procura ser tu mateix qui el col·loca al compartiment.

I què passa si es generalitza la idea de prohibir transportar ordinadors i tauletes a l´equipatge de mà, per por que els terroristes hi amaguin explosius a dins, i totes les companyies obliguin a facturar-los com a equipatge de bodega? Contemplarem com són sacsejades les maletes durant el procés d´embarcar-les i desembarcar-les i pensarem: si us plau, que a dins d´un d´aquests embalums que tracteu amb tan poc respecte hi ha el meu portàtil, amb un munt d´informació delicada! Si us plau, que és com de la família! Que no veieu que es marejarà?