Diari de Girona

Com podem fer baixar la febre?

Els metges ofereixen diversos consells per controlar la temperatura i no haver de recórrer a un centre de salut

10.11.2015 | 07:10
Com podem fer baixar la febre?
Com podem fer baixar la febre?

La febre és una elevació de la temperatura corporal i la causa més freqüent són les infeccions però... quan es considera que un té febre? La temperatura normal varia al llarg del dia i segons el lloc del cos en la qual es mesuri.

Es considera una de les malalties més comunes de la població, com demostra que el 14 per cent de la població admet haver tingut un quadre de febre en els últims tres mesos, segons les dades d'una enquesta de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) amb motiu de la III Setmana del Autocura.

Precisament aquesta enquesta mostrava com ha molta diversitat a l'hora d'actuar quan el termòmetre marca més graus del compte, ja que mentre un 35,9 per cent s'automedica, un 21,4 per cent prefereix acudir al seu metge de capçalera per veure què passa i fins a un 25,5 per cent no fa ni una cosa ni l'altra.

Per ajudar-nos a combatre-la, els metges de família ens ofereixen una sèrie de consells per controlar la febre a casa sense necessitat de sortir al centre de salut.

1. Assegurar-se beure molta aigua i evitar abrigar-se massa.

2. En els nens, evitar una pujada excessiva de la temperatura, per la qual cosa resulta aconsellable despullar-los, sobretot si són menors de 6 anys. I si no s'aconsegueix controlar la temperatura, també és recomanable banyar-los en aigua temperada, i no deixar-los sols mai.

3. Si la temperatura és superior a 38 graus a l'aixella o 37,5 en el recte, es pot prendre un antitèrmic sempre que l'hi hagi aconsellat el seu metge anteriorment.

4. Els antitèrmics més utilitzats són el paracetamol i l'ibuprofèn. No es recomana utilitzar àcid acetilsalicílic, principi actiu de la popular 'Aspirina', en menors de 16 anys ja que el seu ús s'associa a una malaltia anomenada síndrome de Reye, que es produeix rarament o que pot ser molt greu.

5. No fer servir antibiòtics sense que se'ls indiqui el seu metge.

No obstant això, la semFYC recorda que la febre és un símptoma i no una malaltia, per la qual cosa el més important és conèixer el motiu que la produeix. D'aquesta manera, ens recorden en quins casos cal no tractar de controlar-la per si mateix sinó anar al metge perquè comprovi si estem davant d'un quadre clínic més greu:

1. És més important el bon estat general que la temperatura: si té malestar o dificultat per respirar, consulteu d'urgència.

2. Si la febre dura més de 72 hores sense causa coneguda.

3. Si té alguna malaltia crònica que afavoreixi la infecció.

4. En els nens, si és menor de 3 mesos, si la temperatura és superior a 40 graus o si plora desconsoladament, ja que en aquests casos s'ha de consultar d'urgència. També si li nota molt irritable, endormiscat o confús, si vomita repetidament o té dolor intens de cap, si li apareixen punts o marxes vermelles porpres a la pell.

5. Un ascens o descens ràpid de la temperatura pot provocar convulsions en nens menors de 5 anys. Són les crisis convulsives febrils que, encara que són molt alarmants, solen durar menys de 5 minuts i cessen espontàniament sense complicacions.

6. Si el seu fill té una crisi convulsiva, posi-ho de costat, eviti que es faci mal amb objectes propers i que no s'ennuegui amb aliments. Aflójele la roba i, si no cedeix en 5 minuts, avisa o acudeixi al servei d'Urgències.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema