Lloret s'ha posat al dia en la regulació dels habitatges d'ús turístic i ahir el ple va aprovar modificar el Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) del 2007 per adaptar-lo a la normativa de la Generalitat que es va aprovar el novembre de 2012 i que té com a objectiu fer aflorar l'activitat econòmica de lloguers d'habitatges particulars per a ús turístic. A més, Lloret ha aprofitat per modificar les ordenances de civisme i convivència ciutadana que preveu un enduriment de les sancions.

La modificació en primer lloc del POUM permetrà ampliar els habitatges d'ús turístic a pisos, blocs d'apartaments, urbanitzacions, cases uni o plurifamiliars on durant un determinat temps es desenvolupi una activitat econòmica que fins ara era il·legal. D'aquesta manera, s'adapta a la normativa catalana que, entre d'altres, preveu que els propietaris dels immobles o les empreses gestores dels mateixos es registrin, disposin de fulls de reclamació o facilitin un contacte en cas d'emergència.

L'objectiu, segons el regidor d'Urbanisme, Jordi Martínez, "establir un marc normatiu per fer compatible l'activitat turística amb les necessitats de la ciutadania", ja que "milers de places deixaran de ser il·legals". Amb tot, la legalització d'aquesta activitat, que com va recordar l'alcalde Romà Codina també beneficiarà al municipi perquè s'aplicarà la taxa turística, també va acompanyada d'una modificació de les ordenances de civisme i convivència.

Així, per exemple, un habitatge d'aquestes característiques que no estigui legalitzat pot suposar una multa d'entre 1.500 i 3.000 euros. Els mateixos imports que en el cas de produir-se incidències greus de convivència i que, en el termini de 24 hores els propietaris o gestors no hagin fet fora els inquilins o acumulin més d'una acta policial. Als propietaris se'ls garanteix "uns mínims de qualitat", segons el govern, a la vegada que es garanteix als veïns el descans.

Els punts van tenir els vots a favor de CiU, ERC, MILLOR i el regidor no adscrit Josep Cortés mentre que PSC i ICV es van abstenir.

La modificació del POUM és només el primer pas, que donarà lloc a una ordenança específica, i va ser precisament per aquesta futura ordenança que ICV es va abstenir. Per la seva part, el PSC va considerar que "s'està començant la casa per la teulada" i que "obrim un meló amb bastants riscos" i van apostar per primer"adaptar l'ordenança" en aquesta matèria i tenir el màxim d'informació.

Pel Millor, els lloguers d'aquests habitatges "són una realitat" on cal actuar-hi "com més aviat millor" i va destacar la dificultat per fer complir les sancions. Finalment, el PP ho va valorar "molt positivament" perquè "s'evita l'intrusisme" i es garanteix la convivència.