L'Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar, gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha introduït les noves tecnologies en el treball de rehabilitació i estimulació dels pacients amb afectació cognitivia i motora, un tractament que es dóna des de l'Hospital de Dia amb un programa d'ordinador que, entre d'altres objectius, estimula les capacitats mentals i alenteix el deteriorament cognitiu, segons van informar ahir la CSMS.

En concret, el programa està pensat per a pacients amb deteriorament cognitiu com poden ser demències o conseqüències de patir un ictus, entre d'altres, i treballa components com l'atenció, la memòria, el llenguatge o el càlcul. Amb l'ordinador, s'utilitzen programes d'estimulació cognitiva específics, va indicar la CSMS, d'entrenament mental en general, jocs i també s'aprofita Internet o programes populars com el mateix "Power Point" o "Paint".

La psicòloga de l'equip, Susana Jiménez, va explicar que "és una eina atractiva i motivant per estimular, no per aprendre informàtica, ni tampoc cal que en tinguin coneixement previ" i va afegir que "el programa ofereix una sèrie d'avantatges en relació al treball tradicional amb llapis i paper, com per exemple flexibilitat i varietat en l'elaboració d'accions a aplicar; l'adaptació dels estímuls a cada pacient, podent variar el tipus, el temps i el número; el feedback en relació als errors; la capacitat de repetició múltiples vegades; o la capacitat de registrar les puntuacions basant-se en aspectes com encerts, errors, omissions o temps d'execució", va indicar.

Segons la nota enviada per la Corporació, aquest és un projecte emmarcat dins dels servies que ofereix l'Hospital de Dia adreçat a pacients no ingressats al centre. Es tracta d'un servei extern i obert tant al sector públic com privat i els pacients poden venir derivats de qualsevol professional de la salut que detecti un cas amb deteriorament cognitiu. L'aplicació del programa requereix una valoració prèvia neuropsicològica i, posteriorment, els professionals treballen conjuntament per preparar i aplicar el programa d'exercicis adaptats al pacient i el seguiment.

En l'actualitat, l'activitat es fa un dia a la setmana amb un màxim de vuit pacients per sessió i ordinador i ja s'està estudiant la possibilitat d'augmentar la seva aplicació a dos dies a la setmana.