Fels búnquers de la sardana, conjunt de quatre nius de metralladora connectats sota el bosc per galeries excavades que ara troben en mal estat.

Fa 75 anys acabava la Guerra Civil espanyola i, amb ella, les construccions defensives republicanes quedaven abandonades. Mentre en altres municipis es va optar per donar un valor històric als búnquers, passadissos subterranis o refugis antiaeris, a Blanes, els nius de metralladora (coneguts com els búnquers de La Sardana) han estat sempre abandonats. O gairebé, perquè als anys 50 i 60 alguns immigrants i emigrants vinguts d'arreu de l'Estat a treballar al municipi hi van trobar un primer "refugi" on quedar-se.

Aquests búnquers, desconeguts per la majoria de blanencs, són en realitat un conjunt de 4 nius de metralladora que estan connectats sota el bosc per més de 100 metres de galeries excavades a la roca. De fet, en sí mateix els búnquers no tenen un gran valor arquitectònic però si sentimental. Es van construir davant el temor d'un bombardeig o entrada per mar de l'exèrcit franquista a la Costa Brava i del Maresme, i actualment es troben inaccessibles per l'acumulació de deixalles i brutícia al seu interior, segons van explicar ahir els impulsors del projecte de restauració, els Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove, durant la seva presentació a Blanes.

Aquest febrer, el grup d'ICV-EUiA va presentar una moció i l'Ajuntament va aprovar catalogar els búnquers com a Bé Cultural d'Interès Local. Ara, busquen voluntaris (ahir s'hi havien apuntat unes 15 persones a través de laguerracivilablanes.blogspot.com) per les jornades de treball del pròxim 12 d'abril des de les 10 del matí a les sis de la tarda. En concret, consistiran en un bloc de dues hores i mitja al matí, i dues més a la tarda, per tal de "netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, treure els creixements vegetals que hi ha hagut a l'interior, i netejar les pintades dels búnquers, moltes de les squals racistes i feixistes".

Entremig, s'oferirà una paellada popular i una xerrada a càrrec de l'Arxiu Municipal de Blanes "per contextualitzar històricament els fets que van succeir a Blanes durant la Guerra Civil", així com altres sistemes de protecció, que ja estan totalment desapareguts.

L'objectiu dels organitzadors del projecte, a més, és donar continuïtat al projecte i, si tenen èxit les jornades de l'abril, es podrien recuperar més espais de memòria històrica de Blanes per acabar completant un recorregut o una "ruta de la memòria" al municipi.