El centre de manteniment de la xarxa elèctrica de mitjana tensió d'Endesa que dóna cobertura als municipis de Blanes, Lloret i Tossa de Mar tanca avui les portes. A partir de demà, els quatre treballadors del centre, ubicat a Palafolls, haurien d'incorporar-se als nous centres de treball on els ha destinat l'empresa Cobra, subcontractada d'Endesa: un a Begur, un a Plasència (Càceres); un altre a Màlaga; i un a Luarca (Astúries).

I és en condicional perquè els quatre treballadors no es desplaçaran, ja que dilluns tenen un judici contra Cobra pel tancament del centre, que consideren "injustificat", i pels trasllats, ha explicat el representant sindical i treballador Francisco Rodríguez, que denuncia que són víctimes d'assetjament per part de l'empresa perquè no s'han avingut a les retallades laborals.

Els tres ajuntaments de Blanes, Tossa i Lloret han expressat en les darreres setmanes la seva oposició al tancament d'aquest centre, ja que intueixen que tindrà conseqüències negatives en la reparació de les urgències que puguin ocórrer amb el subministrament elèctric, un servei crucial en aquests municipis turístics. El temor dels ajuntaments és que, a partir d'ara, els operaris hauran de desplaçar-se des dels centres de Begur o Granollers. L'Ajuntament de Blanes recordava que el 7 d'agost, 2.200 abonats del municipi van patir un tall elèctric de més de tres hores, ja que els operaris procedien de Begur. Un temps de resposta "del tot ineficient i intolerable" i que va perjudicar establiments comercials, turístics i de restauració.

Rodríguez ha afegit un altre ?exemple: un tall al polígon industrial de Lloret de Mar el passat ?diu?menge que va durar 14 hores perquè no tenien el material suficient per reparar un transformador que es va cremar, de manera que van haver de desplaçar-se fins a Begur a buscar-lo. De fet, a Palafolls no tenen cap seu física ni magatzem i només poden comptar amb el material que porten en el vehicle, afirma Rodríguez.

Per intentar reconduir la situació, representants dels tres ajuntaments, de la Generalitat i d'Endesa, a més de Rodríguez, es van trobar aquest dijous. No obstant això, segons l'operari, la companyia elèctrica només es va comprometre a exigir a Cobra que atengui les incidències en el temps acordat. Rodríguez ha explicat que es tracta de fer una primera intervenció en la primera hora, un temps que no creu que puguin complir des de Begur o Granollers.

En la carta que l'empresa subcontractada ha adreçat als treballadors, aquesta argumenta el tancament amb "un problema estructural de falta de producció, que ha derivat en falta de rendiment econonòmic". "Davant d'aquesta situació -segueix l'escrit-, i en pro de mantenir el nombre de de llocs més elevat possibl i a la vegada donar viabilitat al negoci d'ambdues delegacions, l'empresa ha decidit fer una reorganització interna (...) per optimitzar al màxim els recursos humans i materials". Rodríguez respon que al centre de Palafolls hi ha feina de sobres i que, normalment, a més dels quatre treballadors que hi estan assignats, se n'hi envien de reforç per cobrir la demanda.

Rodríguez denuncia que l'empresa els assetja laboralment perquè no han acceptat les retallades laborals que els proposava.