L'Audiència Nacional ha imputat l'humorista blanenc Facu Díaz per un vídeo emès al programa de televisió La Tuerka, en el qual parodia el PP com si fos un missatge a l'estil de la banda terrorista ETA. En el vídeo, que es pot veure a les xarxes socials, un suposat portaveu del PP apareix encaputxat i llegeix un comunicat en què anuncia el cessament de "l'activitat armada" i el "lliurament de les armes" per part del PP, després dels nombrosos casos de corrupció.

L'Associació Dignitat i Justícia que presideix Daniel Portero va denunciar que el vídeo -emès el 29 d'octubre a Público TV després de l'operació Púnica contra una trama de corrupció municipal i autonòmica- és "clarament ofensiu i humiliant" per a les víctimes del terrorisme. En el vídeo, el suposat portaveu també esgrimeix reivindicacions pròpies d'ETA, com la posada en llibertat de destacats dirigents (en aquest cas populars) o l'acostament dels presos (del PP).

Per Dignitat i Justícia, el contingut de l'emissió traspassa els límits del que empara la llibertat d'expressió i constitueix "una humiliació, vexació, descrèdit, menyspreu i escarni" de les víctimes del terrorisme, tipificat en el Codi Penal. L'associació sosté que el vídeo banalitza les accions d'ETA i, fins i tot, presenta una analogia entre forces polítiques lligades a la banda terrorista i altres en què militen víctimes dels seus atemptats quan "de manera injusta" es parla del transvasament de membres de PP a partits com VOX o UPyD.

En declaracions a Efe, l'humorista Facu Díaz, que ha estat citat a declarar la setmana que ve, va manifestar que en el vídeo apareix amb un passamuntanyes fent "una paròdia d'una espècie de comunicat de dissolució del PP, després de tots els casos de corrupció".

Díaz va dir que el context del vídeo és "exagerat" i "humorístic", però "algú ho ha considerat ofensiu". El PP basc va exigir llavors a Podem i Pablo Iglesias que rectifiquessin i demanessin perdó a les víctimes perquè el programa, deien, tenia Iglesias com a director.

Tot i això, Díaz va precisar que tan sols "comparteix espai" amb Iglesias, ja que La Tuerka s'emet quatre dies per setmana i cada dia té un director: ell mateix, a més d'Iglesias, el portaveu de Podem, Juan Carlos Monedero, i la candidata d'IU a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez.

El líder de Podem va penjar ahir el vídeo a Twitter al costat de la frase: "No a la censura, sí a la llibertat d'expressió. Jo amb Facu".