L'Ajuntament de Blanes va presentar ahir el número 17 de la revista Blanda, que edita cada any l'Arxiu Municipal. La presentació va estar encapçalada per l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, la regidora de l'Arxiu, Susana Ramajo, el director del Servei, Antoni Reyes, així com els autors dels articles.

Enguany s'ha tornat a fer el mateix tiratge que l'any passat: 500 exemplars. Un dels fils conductors del nou número és la relació de la vila amb el mar a través de la pesca i el paisatge, començant per la mateixa portada, que reprodueix una fotografia de principi de S.XX amb la zona del moll com a rerefons abans que es fes el port pesquer. També s'hi aprecien set homes, sis de la tripulació de l'embarcació i, el setè personatge, vestit de mudar, s'especula que pugui ser l'escriptor Joaquim Ruyra, molt vinculat a Blanes. En total, a Blanda hi ha cinc articles relacionats amb la pesca i el paisatge marítim. El més destacat és el que presenta el pescador retirat i entès en temes pesquers Pere Viñas i Moix, titulat Tota una vida "en marc".

Un altre veterà mariner, Albert Ros, signa l'article Memòria d'una pesquera especial. Per la seva banda, l'article de Juli Baca Notes sobre els primers enllumenats públics a Blanes inclou una dada prou desconeguda: un far fet el 1896 a l'antic convent. L'historiador Aitor Roger repassa la vida de Josep Bouchet, cantant vocacional, que durant més de 45 anys va vendre peix als pobles de l'interior. Així mateix, el filòleg Pep Vila presenta L'excursionisme i la marina, que fa una anàlisi d'un article de Ruyra.

Finalment, la revista té dos grans apartats, que són la major part del seu contingut: recerques i biografia, amb nombrosos articles.