La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), depenent de la Policia Nacional, ha posat els ulls a l'Ajuntament de Maçanet de la Selva, a les propietats del seu alcalde, Antoni Guinó (CiU), i les del segon tinent d'alcalde, Antoni Trinxeria (AM), i del regidor de cultura, Josep Ciurana (AM). La Brigada de Blanqueig de Capitals, adscrita a la UDEF, és qui s'ocuparà d'analitzar tota la documentació requerida. L'oposició -PSC i 9Maçanet- han reclamat la celebració d'un ple extraordinari per abordar aquesta qüestió.

L'interés de la Policia Nacional en aquest assumpte neix arran d'una denúncia presentada a l'Oficina Central de la Policia Judicial que l'alcalde de Maçanet atribueix a una estratègia de l'oposició per armar rebombori abans de les eleccions municipals, malgrat que, el febrer, va quedar arxivada la causa que havia obert la Fiscalia de Girona per la compravenda d'uns terrenys que li van generar nombrosos guanys.

De moment, la UDEF ha sol·licitat documentació relacionada amb el Pla Urbanístic vigent entre els anys 1999 i 2007, sobre plans parcials, sectorials, requalificació de terrenys i modificacions d'ordenances municipals en sòl edificable. A més, reclama documentació sobre vuit finques del municipi que pertanyen a Guinó, Trinxeria i Ciurana, informació relativa a la construcció d'una casa rural a Llagostera així com documentació sobre una presumpta subvenció i la informació relativa a l'origen de la propietat dels terrenys, els compradors posteriors, el preu i les societats que els van adquirir.

Entre els requeriments demandats s'hi troba l'obra del vial del cementiri, la de l'eliminació de la carretera que creua Can Garriga i la nova carretera que es va crear gràcies a un pacte entre l'Ajuntament i el propietari dels terrenys. Procés, aquest últim, que va coincidir amb l'actual pacte de govern entre CiU i AM, que va convertir en regidor de cultura a Josep Ciurana, propietari d'una de les finques desafectades per les intervencions urbanístiques que ara s'investiguen.

Els PSC assegura que la UDEF també se centrarà en investigar l'activitat de l'empresa familiar de Guinó que va cessar l'activitat després d'efectuar quatre compra-vendes de terrenys que li van proporcionar uns guanys de 900.000 euros. "Una de les finques la va comprar una empresa que volia construir les seves instal·lacions a Maçanet i que poc després va poder edificar en terreny industrial gràcies a una modificació d'ordenança municipal", asseguren els socialistes en un comunicat.

Guinó va assegurar ahir que la documentació se li va requerir fa setmanes i no ho va comentar a la comissió informativa ni al ple ordinari perquè ho trobava innecessari. Com la petició va entrar a través del registre, l'alcalde entén que l'oposició se'n podia haver assabentat si se l'hagués mirat. Tanmateix, ademt que es farà un ple extraordinari sobre el cas.