El ple de Blanes va aprovar ahir per unanimitat dels grups (PSC, CiU, ICV-EUiA, PP i la regidora no adscrita) mesures per fer front a l'augment de l'incivisme al voltant de les zones d'oci nocturn, sobretot a La Plantera i Els Pins. En l'acord aprovat es demana als locals que estableixin mesures per minimitzar els efectes de l'incivisme al voltant de les seves activitats o, si no, l'Ajuntament els podrà reduir l'horari de tancament. Es demana a l'Estat poder aplicar una taxa als locals per fer front a l'increment de les despeses de seguretat o neteja i, a la Generalitat, més policia i controls a les estacions de tren, ja que la majoria de joves són i vénen de fora i part de l'incivisme té lloc en el camí entre els locals i l'estació.

"Hem fet tot el que estava a les nostres mans", va dir l'alcalde, Josep Marigó, admetent que els esforços aplicats des de fa uns anys "no ens han funcionat prou bé". Fins i tot amb l'àmbit privat "hi ha hagut esforços per fer campanya", però tampoc han donat tots els resultats, va afegir. El batlle va explicar que ja han demanat en diverses accions a la Generalitat i l'Estat per disposar de més efectius policials o poder aplicar una taxa per "pal·liar el sobrecost de la vigilància i neteja" derivats de l'incivisme. Amb tot, ahir va buscar el suport del ple per "tenir més força" davant les administracions.

Tots els grups van coincidir en què el problema és "molt greu" i que cal emprendre accions, però que no només s'ha de quedar en més policies i impostos. Des de CiU, Quim Torrecillas va assegurar que "la convivència entre l'oci i el descans en aquesta zona no es pacífica, és evident, genera un conflicte que no ve d'avui ni d'ahir ni d'abans-d'ahir. És un problema molt greu que cal resoldre". Des de CiU, "voldríem anar més lluny i buscar medicina preventiva", va dir Torrecillas afegint que no n'hi ha prou amb més policies.

Per la seva part, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Salmerón, va coincidir en què "el problema és greu". "Si no som capaços de conduir una mica la situació, quan arribi l'estiu se'ns ajuntarà amb la joventut que arriba, els turistes i visitants, i pot ser un polvorí", va dir. L'ecosocialista va recordar que la Fecasarm "s'ha pronunciat" i "demanen que hi hagi diàleg", en referència a les declaracions del secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, d'ahir a Diari de Girona. Així, va demanar tenir una reunió amb aquesta federació.

En paral·lel, Salmeron va proposar obrir una "bossa d'hores extraordinàries" davant la manca d'agents de la policia local els dissabtes a la nit, punt que l'alcalde va contestar que ja està fent. Salmeron va afegir que cal insistir "fort" a la Generalitat perquè enviïn més Mossos, ja que "ens hi juguem el nom" de Blanes. Tot i això, va recordar que "la solució no passa només per la policia i els impostos".

Per la seva part, Salvador Tordera (PP) recordava que els incívics són "persones no modèliques que vénen d'altres poblacions que se'ls treuen de sobre", "imantats" per alguns col·lectius. Alertava també que "els nostres joves van allà a divertir-se, a passar-ho bé i es poden contagiar. És un tema molt seriós i cal trobar una solució dràstica".

Finalment, la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, va trobar "mancances" al text. Coincidia en què la situació s'ha agreuejat i cal actuar perquè són el "turisme no volgut" però "hom té la impressió que és una qüestió merament d'ordre públic, amb més finançament i més policia". "Estem davant uns problemes d'arrels socials" i "m'agradaria veure aquest aspecte educacional i social amb implicació d'altres administracions. Cal que quedi de manifest l'esforç de diàleg, prevenció i dissuasió" per valorar "la feina feta fins ara".