A diferència de l'estiu, quan fins i tot hi va haver onades de calor, el setembre ha estat més fred del que és habitual. Segons el balanç del Servei Meteorològic català, aquest mes -a cavall de l'estiu i la tardor- s'ha de qualificar del setembre més fred de la darrera dècada. Sobre les pluges, ha estat un mes amb una distribució irregular de les precipitacions i plujós al nord de la Costa Brava, a causa de la llevantada dels últims dies. Per tant, la temperatura mitjana mensual del setembre s'ha situat per sota de la temperatura mitjana climàtica d'aquest mes en el període 1961-1990. En canvi, el setembre ha estat normal a l'interior de l'Alt Empordà i a la serra de l'Albera.

Sobre les precipitacions, s'ha de qualificar d'un mes plujós extrem al nord de la Costa Brava. Això es deu a la llevantada del passat 29 de setembre, sobretot per les precipitacions extremadament abundants a l'extrem nord-est de la demarcació de Girona. En aquesta línia, hi ha tres estacions meteorològiques gironines que han superat els 125 litres per metre quadrat aquest setembre: Sant Pere Pescador (amb 171,2 litres en tot el mes), de les Planes d'Hostoles (amb 160 litres) i de Molló (amb 153 litres). A més, la llevantada ha provocat que tres observatoris de Girona han acumulat més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Els registres han estat a les estacions de Sant Pere, Roses i Portbou, que el 29 de setembre van acumular 145,1, 109,9 litres i 103,5 litres respectivament.

En paral·lel, el Servei Meteorològic català també ha fet balanç de la primera llevantada d'aquesta tardor, que s'ha situat entre el 29 i el 30 de setembre. Com s'ha subratllat en el balanç mensual, les tempestes de més intensitat es van registrar el 29 de setembre. En aquella jornada, els ruixats s'han valorat com a estàtics, de manera que la quantitat de precipitació acumulada va resultar irregular, tot i que especialment abundant, a la zona del golf de Roses. En el cas de Sant Pere Pescador, va registrar 140 litres en cinc hores. En aquest observatori feia gairebé 21 anys -des de l'octubre del 1994- que no plovia tant en un únic dia. A més, es tracta de la quarta jornada més plujosa d'aquesta sèrie de 26 anys de registres, per darrere dels 166 litres de l'1 de novembre del 1993, dels 151 litres del 10 d'octubre del 1994 i dels 150 litres del 19 d'octubre del 1994. Pel que fa a la jornada del 30 de setembre, la precipitació va ser menys intensa, tot i que més extensa i continuada a les comarques gironines del nord-est. Per això, alguns municipis de la Garrotxa, el Gironès, les Guilleries, el massís del Montseny i l'extrem oriental del Ripollès van superar els 50 litres.

Per acabar, el vent de component est ha bufat amb cops de 50 a 70 quilòmetres per hora (Sant Pere Pescador va registrar una ratxa màxima de 72 km/h). Això ha deixat una alteració a la Costa Brava, amb onades de fins a tres metres d'altura.