L'Ajuntament de Blanes va iniciar en el darrer ple municipal la protecció de sis elements arquitectònics que es troben en el recinte de la tèxtil Nylstar a través d'una modificació del planejament urbanístic. Amb aquesta acció, l'Ajuntament vol evitar que desapareguin aquestes sis edificacions que són «memòria històrica i social de Blanes», ha manifestat la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya. Aquests sis elements urbanístics són: la xemeneia de ventilació de la fibrana, la xemeneia gran de calderes, les façanes principals de les naus de filatura i d'escollit, el pas cobert entre la nau de filatura i la nau d'escollit, els barracons antics de la plaça central i l'edifici hotelet del Racó Groc. El tràmit del ple era l'aprovació inicial, de manera que la modificació del planejament urbanístic es troba a exposició pública per un període d'un mes.

Aquesta voluntat de conservació va arrencar a principis de l'any 2015, quan Nylstar va demanar a l'Ajuntament enderrocar una de les antigues xemeneies en desús per poder crear un nou moll de càrrega. Aleshores, l'Arxiu Municipal va alertar del valor patrimonial i cultural que podria tenir la xemeneia, de manera que l'Ajuntament, per evitar concedir l'autorització d'enderroc, va aprovar una suspensió d'un any de les llicències d'enderroc, obres d'ampliació i reforma al sector de la Nylstar.

Des de l'aprovació de la suspensió urbanística, l'Ajuntament ha treballat per descobrir els elements arquitectònics de la fàbrica que calia conservar, procés que va culminar el 22 de desembre amb l'aprovació inicial de la modificació del pla general urbanístic de Blanes. Celaya ha concretat que la modificació estableix que els citats sis elements s'han de preservar, de manera que l'empresa pot dur a terme les actuacions que cregui convenients, però amb la condició que els haura de respectar, és a dir, no podran ser enderrocats per l'activitat.

La regidora d'Urbanisme ha concretat que la conservació de les sis construccions ha estat tractada per l'Ajuntament i els tècnics de la Nylstar, la direcció de la qual està d'acord amb la decisió presa, ha afegit Celaya.