El grup municipal de CiU de Tossa de Mar ha demanat a l'Ajuntament que suspengui cautelarment la consulta populardel 20 de novembre sobre la construcció d'un port esportiu, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets a la zona d'Es Codolar, perquè consideren que «penja» d'un conveni que és «nul de ple dret».

Segons van denunciar ahir els convergents, des que el 2012 l'alcaldessa Gisela Saladich (TU) va signar un conveni amb les mercantils Star Assetes i Feanda2, tenien la sospita que «era il·legal» perquè, entre altres aspectes, no havia passat a aprovació pel ple municipal.

Per aquests motius i per tenir «la seguretat jurídica» que el conveni de 2012 «no s'ajusta a la llei», van encarregar un informe al catedràtic de dret administratiu de la UdG Joan Manuel Trayter Jiménez que els dóna la raó, ja que considera que és «nul de ple dret».

Segons aquest dictamen, i tal com estableix la Llei del Sòl, la tramitació d'un conveni d'aquestes característiques és competència del ple municipal per tal de donar «transparència» a aquest tipus de canvis de planejament i «evitar corrupcions urbanístiques».

En aquest sentit, el catedràtic puntualitza que l'acord havia de ser sotmès a informació pública de tots els veïns, que havia de ser aprovat pel ple i que calia que fos publicat en el diari oficial corresponent, tràmits que no es van dur a terme. «La conseqüència de tot l'anterior és la nul·litat del conveni de planejament, origen de la convocatòria de la consulta popular no referendària», assegura el dictamen.

A més, l'informe especifica també que «no és suficient» modificar el POUM per tirar endavant el conveni i urbanitzar els terrenys dels sectors d'Es Cars i Vinya d'en Puig, perquè estan inclosos dins el Pla Director Urbanístic del sistema costaner i, per tant, estan classificats com a sòl no urbanitzable i són competència de la Generalitat i no de l'Ajuntament.

«No ens trobem totalment amb competències pròpies municipals i de caràcter local, que són les que permetrien celebrar una consulta referendària amb totes les garanties», concreta el text.

Finalment afegeix que l'objecte del conveni estaria «viciat» perquè els propietaris i l'equip de govern estan pactant sobre una zona «de la qual no són propietaris», ja que és domini públic i que, a més, ha de ser sotmés a licitació.

«Creiem que tot plegat és una cortina de fum per amagar l'interès que hi ha d'urbanitzar tot el paratge que va des d'Es Codolar fins a Cala Llevadó», va assegurar la regidora de CiU Imma Colom, qui va afegir que el port no els fa «patir» perquè saben que «no es farà». «És l'esquer. El que ens preocupa és el rerefons que hi ha darrere aquest port», va ressaltar Colom.

«Aquest conveni està viciat tan en forma com en contingut, i d'ell penja la consulta popular», va remarcar l'edil convergent Àngela Cuatrecasas, qui va concretar que per aquest motiu han demanat la suspensió cautelar de la consulta. «No estem en contra que se celebri. El que volem és que, primer, es facin bé les coses», va afegir la regidora de CiU

«Garantir la consulta»

Per la seva banda, l'alcaldessa, Gisela Saladich, va defensar ahir que la signatura del conveni de 2012 era per «garantir que se celebraria una consulta popular» i va recordar que la convocatòria d'aquesta va ser aprovada en el ple del mes de juliol passat, amb els vots a favor del TU i ERC i en contra de CiU. «Els convergents van votar en contra de poder celebrar una consulta popular i ara busquen pals a les rodes», va lamentar Saladich.

A més, l'alcaldessa va recordar que la proposta que ara es porta a votació té modificacions respecte la del 2012 i que, si prospera, serà aquesta la que haurà de ser aprovada pel ple i passar la resta de tràmits. «De moment, la consulta tira endavant, ja que a mi ningú m'ha dit el contrari», va puntualitzar Saladich, qui va afegir que posaran el dictamen en coneixement de la junta de seguiment de la consulta.

De cara al 20 de novembre, estan cridades a votar 4.853 persones censades (majors de 16 anys) i per tal que sigui vinculant, ha de votar el 15% de la població. Només hi haurà una única pregunta: «Esteu d'acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal per possibilitar la futura construcció d'un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa?», que tindrà com a possibles respostes «Sí», «No» i «M'abstinc».